Στη Ρώμη η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν – Στο τραπέζι τα F-16

Σύμφωνα με την πηγή αυτήν ο Μπάιντεν, που βρίσκεται στη Ρώμη για τη σύνοδο της G20, θα συζητήσει επίσης το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς και την αμυντική σχέση της με τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ερντογάν ζήτησε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 10 πρεσβευτές ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνος των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του φιλάνθρωπου μαικήνα Οσμάν Καβαλά. Στη συνέχεια ωστόσο απέσυρε την απειλή.

Η συνάντηση αυτή προβλεπόταν να γίνει την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι θα γίνει «αύριο».

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν έναν σύντομο χαιρετισμό σήμερα, στην έναρξη των εργασιών της G20.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας είναι τεταμένες, ιδίως μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Μπάιντεν και Ερντογάν είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά τον Ιούνιο, στην ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, ο Μπάιντεν δεν δέχτηκε τον Τούρκο πρόεδρο, όπως ήλπιζε εκείνος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο.

Το πρώτο τετ α τετ Ερντογάν – Φον ντερ Λάιεν μετά το «Sofagate»

Την πρώτη τους διμερή συνάντηση μετά το διπλωματικό επεισόδιο του «sofa gate» είχαν, το απόγευμα του Σαββάτου, στην Ρώμη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του G20 και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν σύντομης διάρκειας.

Ακολούθησε συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, στο περιθώριο της συνόδου του G20.

Όπως αναφέρει η ιταλική κυβέρνηση συζητήθηκαν οι κύριες προκλήσεις του G20, θέματα διμερών σχέσεων όπως και η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσής τους.

Επίσης συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, το Αφγανιστάν και η σταθερότητα στην Μεσόγειο ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Λιβύης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ