Στροφή στην μοναχικότητα: Οι Κινέζοι λένε «όχι» σε ραντεβού, γάμο, σπίτι και οικογένεια

Στην Κίνα, οι νέοι συζητούν συχνά -κατ’ ιδίαν ή στα social media- για τη νέα τάση, γνωστή ως τα «τέσσερα όχι»: Κανένα ενδιαφέρον για ραντεβού, γάμο, αγορά σπιτιού και απόκτηση παιδιού.

 

Ποιο είναι το μέλλον μιας χώρας -της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο- όταν οι νέοι αρνούνται την εξέλιξη και τις ευθύνες;

Το πλήγμα στα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Κίνας έγινε πέρυσι ξεκάθαρο, καθώς καταγράφηκε για πρώτη φορά έπειτα από έξι δεκαετίες μείωση των γεννήσεων. Μεγάλος είναι και ο οικονομικός αντίκτυπος, αφού οι Κινέζοι λένε «όχι» στον γάμο, πλήττοντας σοβαρά μια βιομηχανία 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 6,8 εκατομμύρια γάμοι σε ολόκληρη την Κίνα, 800.000 λιγότεροι απ’ ό,τι το 2021 και ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να δημοσιεύει τα στοιχεία το 1986. Ενδεικτικό είναι πως η κορύφωση τέλεσης των γάμων καταγράφηκε πριν από δέκα χρόνια, οπότε 13,5 εκατομμύρια ζευγάρια ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.

Κοινωνική αλλαγή 

 

Στη χώρα, όπως και σε άλλες, παρατηρείται μια κοινωνική αλλαγή, αφού οι νέοι θεωρούν πως ο γάμος «δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για εκείνους» και άλλοι υποστηρίζουν πως η ανατροφή ενός παιδιού είναι πολύ ακριβή. Τα ζευγάρια παραδοσιακά ξοδεύουν χρήματα σε χρυσά κοσμήματα, περίτεχνη διακόσμηση και πολυτελείς γαμήλιους χώρους, ωστόσο πλέον ο οικονομικός προϋπολογισμός των γάμων είναι πολύ μικρότερος, περί τα 14.000 δολάρια ανά γάμο.

Οι ειδικοί του χώρου εκτιμούν πως η τέλεση γάμων θα επιστρέψει φέτος στα προπανδημικά επίπεδα, κάτι που θα εξαρτηθεί από την ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας. Βέβαια, η ασθενική ανάπτυξη έχει πλήξει περισσότερο τη μεσαία τάξη και τους νέους, με αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλές δαπάνες των νοικοκυριών.

Φέτος το καλοκαίρι το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής ανακοίνωσε πως μόνο 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ 16 και 24 ετών στην Κίνα, εξακολουθούσαν να αναζητούν δουλειά, χωρίς να υπολογίζει τους 1,6 εκατομμύρια νέους πτυχιούχους που εισήλθαν τον Σεπτέμβριο στην αγορά εργασίας. Το κοινωνικό κατεστημένο προηγούμενων ετών, που οι νέοι δούλευαν συνεχώς για να φροντίσουν τους δικούς τους, να κάνουν οικογένεια και να αγοράσουν σπίτι, φαίνεται πως δεν αντιπροσωπεύει πλέον τους νέους, γεγονός που επαληθεύεται και από επίσημα στοιχεία. Ερευνα του Συνδέσμου Κομμουνιστικής Νεολαίας σε 15.501 φοιτητές έδειξε πως το 8% έδειξε χαρακτηριστικά της στάσης «4 όχι».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ