Συντριβή F-35 στην Κρήτη: Ο πιλότος αποκαλύπτει πώς γλίτωσε – «Ήξερα ότι αεροσκάφος θα έπεφτε»

Ο πιλότος της βρετανικής RAF που βρισκόταν στο κόκπιτ του F-35 που κατέπεσε το 2021 στην θάλασσα της Κρήτης μίλησε για πρώτη φορά για το συμβάν, από το οποίο κατάφερε να επιβιώσει.

 

 

 

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στο BBC και προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ «The Warship: Tour of Duty», ο πιλότος περιέγραψε λεπτομερώς πώς χρησιμοποίησε το σύστημα εκτόξευσης για να εγκαταλείψει το F-35, που άρχισε να πέφτει κατά τη διάρκεια της απονήωσής του από το αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth», τον Νοέμβριο του 2021.

 

Σύμφωνα με το BBC όλα ξεκίνησαν όταν το μαχητικό αεροσκάφος σταμάτησε να επιταχύνει. «Δοκίμασα αρχικά να ενεργοποιήσω το σύστημα της έξτρα ώσης και όταν είδα πως δεν θα έχει αποτέλεσμα, δοκίμασα το σύστημα πέδησης (σ.σ. φρένα), αλλά δεν έφθανε για να σταματήσει. Ήξερα πλέον πως το αεροσκάφος θα φύγει από τον διάδρομο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε ο πιλότος, όταν άνοιξε το αλεξίπτωτο, είδε από κάτω τη θάλασσα και το αεροπλανοφόρο. Ευτυχώς για εκείνον προσγειώθηκε πάνω στο αεροπλανοφόρο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν κατέληγε στη θάλασσα, θα μπορούσε να είχε παρασυρθεί από το πλοίο των 65.000 τόνων.

Τελικά ο πιλότος γλίτωσε,  έχοντας ένα ελαφρύ τραύμα στον λαιμό και ορισμένες αμυχές. Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, κατά την έρευνά του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια ισχύος του F-35 είχε ως αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην μπορέσει να απονηωθεί με επιτυχία από το «HMS Queen Elizabeth».

Πιο συγκεκριμένα, το προσωπικό εδάφους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την απονήωση του F-35, δεν είχαν αφαιρέσει ένα κάλυμμα στις εισαγωγές του κινητήρα.

Αμέσως μετά την πτώση του μαχητικού στη θάλασσα ξεκίνησε η επιχείρηση ανέλκυσής του έτσι ώστε το αεροσκάφος να μην πέσει σε «λάθος χέρια». Και αυτό διότι το F-35 είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα στρατιωτικά αεροπλάνα στον κόσμο με «ευαίσθητη» τεχνολογία.

Σημειώνεται πως το «The Warship: Tour of Duty» έχει διάρκεια 6 σεζόν και το 2022 ακολούθησε το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» για 8 μήνες σε ένα ταξίδι 49.000 ναυτικών μιλίων στον Ειρηνικό Ωκεανό και πίσω στη Βρετανία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ