Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία κόψει τη ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία;

Η Γερμανία έχει ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των προμηθειών φυσικού αερίου, ώστε να προετοιμαστεί για μια πιθανή διακοπή ή διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας το 2021. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες πριν από τα μέσα του 2024.

Η Μόσχα είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταρτίσει έναν μηχανισμό έως τις 31 Μαρτίου, βάσει του οποίου οι αποκαλούμενες «μη φιλικές» χώρες – αυτές που βρίσκονται πίσω από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – θα πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Αυτό περιλαμβάνει τη Γερμανία και άλλους ευρωπαίους συμμάχους. Οι περισσότεροι  πληρώνουν σε ευρώ ή σε δολάρια.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι ο υπουργός αρμόδιος για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, απέρριψε το αίτημα της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι συμβάσεις θα τηρηθούν με τους τρέχοντες όρους. Παρόλα αυτά, η Γερμανία τέθηκε σε συναγερμό «πρώτου επιπέδου», σύμφωνα με τον οποίο είναι «πολύ πιθανό» να προκύψει έκτακτη ανάγκη με τους εφοδιασμούς.

Ο συναγερμός «δεύτερου επιπέδου» κηρύσσεται όταν μια διακοπή της προσφοράς ή μια εξαιρετικά υψηλή ζήτηση διαταράσσει τη συνήθη ισορροπία, αλλά εξακολουθεί να μπορεί να διορθωθεί χωρίς παρέμβαση. Το «τρίτο επίπεδο» κηρύσσεται  όταν τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά δεν καταφέρνουν να «θεραπεύσουν» τις ελλείψεις. Σε αυτό το στάδιο, η ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας, η Bundesnetzagentur, θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα διανείμει τις υπόλοιπες προμήθειες φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα.

Εάν η Γερμανία δεν εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο, η βιομηχανία της θα είναι η πρώτη που θα πληγεί. Το ένα τέταρτο της  ζήτησης φυσικού αερίου στη Γερμανία προέρχεται από τη βιομηχανία της.

«Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανική παραγωγή χάνεται, ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού χάνονται» , δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Leonhard Birnbaum, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ενεργειακού ομίλου E.ON . «Σίγουρα μιλάμε για πολύ μεγάλες ζημιές».

Τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα έχουν προτεραιότητα έναντι της βιομηχανίας, ενώ τα νοσοκομεία, οι εγκαταστάσεις περίθαλψης και άλλα ιδρύματα του δημόσιου τομέα με ειδικές ανάγκες θα είναι τα τελευταία που θα επηρεαστούν από μια τέτοια κρίση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ