Βόρεια Μακεδονία: Ο συμβιβασμός γράφτηκε… μακεδονικά – Τι κερδίζουν Σκόπια και Σόφια

Αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών , αλλά και δεδομένη αναγνώριση της «μακεδονικής» ως ευρωπαϊκής γλώσσας -χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και επεξηγήσεις- περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων επιμέρους θεμάτων η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η Γαλλία στις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας και την οποία παρουσίασε στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο βουλευτές, ως και υποστηρικτές του εθνικιστικού VMRO-DPMNE διαμαρτύρονταν για τις προτεινόμενες αλλαγές.

Τι κερδίζουν τα Σκόπια

Στο πρώτο μέρος κερδισμένη είναι η Βόρεια Μακεδονία και αφορά τη γλώσσα. Απευθυνόμενη στους βουλευτές, επεσήμανε: «Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας και τη σεβόμαστε πλήρως, όπως και την ταυτότητά σας. Η Ευρώπη σάς περιμένει» (!). Η πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι έχει ακούσει προσεκτικά τις ανησυχίες για τη «μακεδονική γλώσσα και την ταυτότητα» και εμφατικά διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα σας και εμείς το σεβόμαστε πλήρως αυτό. Για αυτό, στην αναθεωρημένη πρόταση γίνεται αναφορά στη μακεδονική γλώσσα χωρίς κάποια αξιολόγηση από την Ε.Ε.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα διπλωματικά κείμενα της γαλλικής πρωτοβουλίας αναφέρεται ρητά ως μακεδονική γλώσσα και απλώς σε ένα από τα δύο κείμενα συμπερασμάτων προβλέπεται ότι θα γίνουν μονομερείς δηλώσεις από τις δύο πλευρές (δηλ. από τη Βουλγαρία και από τη Βόρεια Μακεδονία), όπου ο καθένας θα έχει το δικό του αφήγημα για τη γλώσσα, αλλά αυτό δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Το δεύτερο μέρος της συνολικής πρότασης είναι κατά βάση ουδέτερο και αφορά τη σχετική και επιλεγμένη διαδικασία με την οποία θα γίνει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της Αλβανίας γιατί από κοινού έχουν συζητηθεί. Προβλέπεται αφενός μια πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη η οποία θα έχει πολιτικό χαρακτήρα και μπορεί να γίνει άμεσα εφόσον και οι πλευρές τονίσουν ότι συμφωνούν σε αυτό το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Στη συνέχεια αναλαμβάνει την υποχρέωση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης για να συμπεριλάβει στο Σύνταγμά της τη βουλγαρική μειονότητα (όπως συμβαίνει με αντίστοιχη αλβανική, σερβική, τη μικρή τουρκική, Αθίγγανων κ.ά.).

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται τα σκοπιανά ΜΜΕ, τη γαλλική πρόταση υπερψηφίζουν περίπου 70 βουλευτές από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) των Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Ζόραν Ζάεφ, ως και όλα τα αλβανικά κόμματα (DUI, BESA, ALL ALBANIANS). Το σύνολο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας αριθμεί 120 έδρες. Επίσης ο εθνικιστής ηγέτης του VMRO-DPMNE έχει χάσει επιρροή και δυναμική, κάτι που φάνηκε στις διάφορες ψηφοφορίες, ενώ η Ε.Ε., οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ, ο Εντι Ράμα και τα γειτονικά κράτη (πλην Σερβίας) υποστηρίζουν τη φιλοδυτική κυβέρνηση, τη συνοχή της οποίας συνεχώς προσπαθούν να υποδαυλίσουν οι Ρώσοι, όπως συστηματικά κάνουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ