Ιερά Σύνοδος: «Προσωπική επιλογή ο εμβολιασμός, δεν συνιστά έκπτωση από την ορθή Πίστη και ζωή»

Η επιλογή του εμβολιασμού «δεν είναι ζήτημα τόσο θεολογικό ή εκκλησιαστικό, αλλά κυρίως ιατρικό-επιστημονικό και αποτελεί ελεύθερη προσωπική επιλογή του κάθε ανθρώπου σε επικοινωνία με τον ιατρό του» επανέλαβε χθες η Ιερά Σύνοδος τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός «δεν συνιστά έκπτωση από την ορθή Πίστη και ζωή».

Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος καθησυχάζει τους πιστούς  σε σχέση με τους ηθικούς ενδοιασμούς που προβάλλονται απέναντι στον εμβολιασμό επισημαίνοντας «τα εμβόλια κατά του covid-19 που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται στην Πατρίδα μας, δεν απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους».

Οι συνοδικοί ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συζήτησαν και για το θέμα των θρησκευτικών γάμων. Οπως είπε ο εκπρόσωπος της Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου, Αθηναγόρας στην προσφυγή που έχει καταθέσει η Εκκλησία στο ΣτΕ υπάρχει αίτημα να προβλεφθεί ότι θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαπτίσεις με ελάχιστα άτομα.

Για τα Θεοφάνια

Οσον αφορά στη γιορτή των Θεοφανίων όπου παρά την απαγόρευση οι ναοί άνοιξαν για τους πιστούς, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι από την αρχή της πανδημίας προέτρεπε «πολυμερώς και πολυτρόπως» τους πιστούς «να ενώσουν τις προσευχές τους με αυτές του ιερού κλήρου για την ταχεία παύση της πανδημίας και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, όχι τόσο από φόβο για την “ατομική” υγεία τους, αλλά επειδή η πρώτη μετά την αγάπη στον Θεό εντολή, είναι η αγάπη προς τον πλησίον, ο οποίος είναι “ο εν ετέρα μορφή Χριστός”».

Σύμφωνα με τους συνοδικούς ιεράρχες ο εορτασμός των Φώτων έγινε με «τάξη και τήρηση των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων, ενώ οι περιπτώσεις παρεκκλίσεων στις οποίες τα μέτρα δεν τηρήθηκαν εκτός των ιερών Ναών, ήταν ελάχιστες και δυστυχώς μεγεθύνθηκαν δυσανάλογα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Ωστόσο, διαμαρτύρονται για δημοσιεύματα «που με συστηματική μονομέρεια και σκοπιμότητα στοχοποιούν την Εκκλησία, τους Ποιμένες και τον Λαό Της και κυρίως προσπαθούν να ενοχοποιήσουν κάθε εκδήλωση του θρησκευτικού συναισθήματός τους».

Η Πίστη, όπως λένε οι ιεράρχες «δεν είναι γεγονός ατομικό, σύμφωνα με τις προτεσταντικές αντιλήψεις, αλλά γεγονός σχέσης που βιώνεται κατ’ εξοχήν στην συλλογική Θεία Λατρεία (δημόσια λατρεία), η οποία αναγνωρίζεται ως ο τρόπος του να είναι κάποιος μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Όπως έγινε γνωστό, η Εκκλησία θα προσφύγει στο ΕΣΡ για στιγμιότυπα που προβλήθηκαν από τον εορτασμό ως φετινά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ