Η Ιερά Κοινότητα χαλαρώνει τα μέτρα εισόδου στο Άγιον Όρος

Χαλαρώνουν μερικώς τα μέτρα στο Άγιο Όρος γεγονός που σημαίνει ότι η Αθωνική Πολιτεία θα μπορεί πλέον να δέχεται μεγαλύτερο αριθμό προσκυνητών, ενώ παράλληλα θα επιτρέπεται και η μετακίνηση από Μονή σε Μονή, όπως αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η έκδοση ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ημερησίως 20 ατόμων ανά Ιερά Μονή,  15 ατόμων ανά Κυριακό Κοινοβιακής Σκήτης, πέντε ατόμων ανά Κυριακό Ιδιορρύθμου Σκήτης και τριών ατόμων ανά Κελί, Καλύβη ή Ησυχαστήριο. Επίσης, επιτρέπεται στο εξής η μετακίνηση μεταξύ των μονών, κάτι που έως σήμερα απαγορευόταν.

Μικρή η κίνηση προσκυνητών

Όπως έγινε γνωστό το Γραφείο Προσκυνητών θα εκδίδει καθημερινά 60 (εξήντα)διαμονητήρια επιπλέον από αυτά που θα ζητήσουν οι Μονές και τα κελιά, με ισχύ για 3 ημέρες και πάλι σε συνεννόηση με το εκάστοτε μοναστήρι. Τέλος, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της Ιεράς Κοινότητας, η κάθε Μονή μπορεί να ζητήσει μεγαλύτερο αριθμό ειδικών διαμονητηρίων για τις ανάγκες των πανηγύρεων, κατόπιν σχετικής ενημερώσεως της Ιεράς Επιστασίας.

Μέχρι και πρόσφατα και παρά την αρχική χαλάρωση των μέτρων ο αριθμός των προσκυνητών στο Άγιο Όρος παρέμενε ιδιαίτερα χαμηλός, ενώ άλλες χρονιές την περίοδο αυτή κατακλύζονταν από επισκέπτες κυρίως Ρώσους, Σέρβους, Βούλγαρους και Ρουμάνους. Μοναχοί από το Άγιο Όρος εξηγούν πως πολλοί προσκυνητές φοβούνται να μπουν στην Αθωνική Πολιτεία κυρίως για να μην μεταφέρουν κάτι στους πατέρες των μονών που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε απομόνωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ