Κορωνοϊός: Τα 262 κρούσματα την Τετάρτη φέρνουν νέα μέτρα – SOS εκπέμπουν οι επιστήμονες

Ρεκόρ κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο κατέγραψαν οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα την Τετάρτη, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην κυβέρνηση.

Τα 262 επιβεβαιωμένα κρούσματα επαναφέρουν και δη ακόμη πιο έντονα, τη συζήτηση για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, ενόψει μάλιστα και της 15ης Αυγούστου, οπότε αναμένεται να κορυφωθούν τα… μπάνια του λαού και όσα αυτά συνεπάγονται.

Μεγάλη ανησυχία ανάμεσα στους επιστήμονες και την κυβέρνηση προκαλεί και η γενικότερη συμπεριφορά των πολιτών, ειδικότερα των νεότερων ατόμων, τα οποία δείχνουν να υποτιμούν σε ικανό ποσοστό την κατάσταση και να αγνοούν επιδεικτικά τις συστάσεις και τις αποφάσεις της Πολιτείας, θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και τους ανθρώπους της οικογένειάς τους.

Ενδεικτική η αποστροφή του λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα ότι θα τεθεί επί τάπητος από τους ειδικούς το ενδεχόμενο περιορισμού στον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε ανοιχτό χώρο. Η σύσκεψη για τα νέα μέτρα που ενδέχεται να αποφασιστούν, είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα.

Από μια ανοιχτή συνάθροιση – μια συναυλία – φέρεται να προκλήθηκε η συρροή κρουσμάτων (36 τον αριθμό) σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στις αρχές.

Πρόκειται για άλλον έναν κρίκο μετάδοσης του ιού μετά τις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, αλλά και τα εργασιακά περιβάλλοντα όπως τα εργοστάσια στην Καβάλα και τη Χαλκιδική.

Προβληματισμό εν τω μεταξύ προκαλούν και οι εικόνες με υπαίθριες συγκεντρώσεις από τις περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κτλ).

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» είπε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ κάνοντας λόγο για πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις που δεν προοιωνίζουν κανένα καλό μέλλον.

«Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα,έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορωνοιο (στα 36), επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομεία -στα οποία όπως υπενθύμισε – στην Γαλλία και την Ισπανία έγινε το βατερλο», πρόσθεσε.

Ισχυρή η ενδονοσοκομειακή συρροή στη Λάρισα

Συνεχίζεται η μολυσματική διαδρομή του κορωνοϊού στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, όπου είχε καταγραφεί εστία με επίκεντρο 7 γιατρούς. Μεταξύ αυτών ήταν και η 27χρονη ειδικευόμενη χειρουργικής η οποία έχει διασωληνωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή γιατρός η οποία ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, παρουσιάζει βελτίωση.

Στο μεταξύ, και όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, άλλοι τρεις εργαζόμενοι στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, δύο γιατροί και ένας τραυματιοφορέας διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων της συγκεκριμένης «ενδονοσοκομειακής εστίας» στα 11.

Εκρηξη των κρουσμάτων

Εκτινάχθηκε χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, φτάνοντας τα 262 σε ένα 24ωρο. Παράλληλα, δύο ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της Covid-19 στη χώρα μας να ανέρχεται μέχρι και χθες σε 216.

Η ανοδική πορεία που ακολουθεί η πορεία του κορονοϊού εγείρει έντονη ανησυχία και κατά ορισμένους ειδικούς η Ελλάδα «πλέει» ήδη πάνω σε δεύτερο επιδημικό κύμα.
Η θετική χθεσινή είδηση είναι ότι δεν αυξήθηκε περαιτέρω ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που μέχρι χθες ανερχόταν σε 24 άτομα.

Ελεγχοι από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για κορονοϊό πραγματοποιήθηκαν χθες στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού. Ελήφθησαν δείγματα από 36 υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, «με βάση τη στενή επαφή των υπαλλήλων με το επιβεβαιωμένο -από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου- κρούσμα, στο βαθμό που αυτό μπορούσε να εκτιμηθεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Δείγματα λήφθηκαν επίσης και από άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών που στελεχώνουν τις Κινητές Ομάδες Επίσκεψης στο Σπίτι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής μετέβησαν στο νησί της Αίγινας προκειμένου να διενεργήσουν διαγνωστικά τεστ για την Covid-19 σε δομές του νησιού. Το κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών αναμένεται να διενεργήσει ελέγχους στο προσωπικό καθώς και στους υπερήλικες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Αγιος Διονύσιος», καθώς και στο προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμενικού Σταθμού της Αίγινας, με λήψη ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, τα οποία θα εξεταστούν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Η επιλογή των δομών για την πραγματοποίηση των διαγνωστικών τεστ έγινε εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί αλλά και στην εκτίμηση της επιδημιολογικής επικινδυνότητας των συγκεκριμένων δομών.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν ανάλογες επισκέψεις ιατρών και νοσηλευτών και σε άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Την ίδια στιγμή, διαγνωστικά τεστ που πραγματοποίησαν τα κλιμάκια του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε δομές της Σαλαμίνας προέκυψαν όλα αρνητικά.

Στο μεταξύ, επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, επισημαίνοντας ότι εκτός της διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας επί των οποίων επιλαμβάνεται η Γεν. Γραμμ. Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ, θα πρέπει επίσης 1) να ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων του νησιού, καθώς και του τοπικού δήμου, 2) να διασφαλισθεί η στελέχωση και ορθή λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερικού Ιατρείου Πόρου, 3) να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα αναφορικά με τον επανακαθορισμό του ρόλου της Αστυνομίας στο νησί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα λειτουργίας της αγοράς, τα κυκλοφοριακά θέματα και τη λελογισμένη εφαρμογή των νόμων.

Οι αριθμοί

• 262 νέα κρούσματα
• 6.177 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων
• 2 επιπλέον θάνατοι
• 216 θάνατοι συνολικά μέχρι χθες
• 24 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
• 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ