Ιώσεις: Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία, ειδικά στην Περιφέρεια

Γρίπη, και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συνεχίζουν να πιέζουν σημαντικά τα νοσοκομεία παρόλο που τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μια τάση ύφεσης της θετικότητας.

Όσον αφορά στον κορονοϊό η κατάσταση δεν έχει σχέση με πέρυσι που λόγω κορονοϊού και παραλλαγής Όμικρον τα νοσηλευτικά ιδρύματα δέχονταν πολύ μεγάλο όγκο ασθενών. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία δυσκολεύει η ταυτόχρονη παρουσία πολλών ιών και οι ιώσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη διαχείριση πολλών ασθενών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό πέρυσι 25/1/2022 στις κλινικές ήταν 4.694 και συνολικά τα νοσοκομεία δέσμευαν 7.500 κλίνες για Covid-19. Αντίθετα προχθές, 24/1 νοσηλεύονταν με κορονοϊό 1.557 ασθενείς και δεσμεύονται 3.500 κλίνες. “Μεγάλος αριθμός, αλλά πολύ πιο ελεγχόμενη η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Η γρίπη και οι άλλες ιώσεις πήραν κεφάλι στην έξαρση και επιτίθενται με σφοδρότητα”, αναφέρει ο πρόεδρος, Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων του κέντρου και πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας.

Πέρυσι στις 24/1, στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 1.147 ασθενείς εκ των οποίων 624 με κορονοϊό και 523 ασθενείς από άλλες παθήσεις. Προχθές, 24/1/2023, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στις 1.164 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν συνολικά νοσηλεύονταν 959 ασθενείς. Εξ αυτών νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ 180 ασθενείς με Covid-19. Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ με άλλες παθήσεις προχθές ανέρχονταν σε 779 ασθενείς. “Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η γρίπη και άλλες ιώσεις ξεπέρασαν σε σφοδρότητα τον κορονοϊό, αυξάνοντας κατά πολύ τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, αλλά και στην εντατική θεραπεία”, προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.

Συνεχίζοντας σε σχέση με τις εφημερίες, επισημαίνει ότι στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης οι προσελεύσεις στα επείγοντα σε κάθε εφημερία ξεπερνούν τους 1.000 ασθενείς οι οποίοι εξετάζονται. Οι ώρες αναμονής για εξέταση ξεπερνούν τις οκτώ. “Για την απίστευτη ταλαιπωρία ευθύνονται οι ελλείψεις προσωπικού ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης αφού από τους 1.000 ασθενείς που εξετάζονται στα επείγοντα γίνονται λιγότερες των 200 εισαγωγών.

Τα μεγάλα Νοσοκομεία της Αττικής ξεκινάνε την εφημερία με κενές κλίνες λιγότερες των 100. Ως εκ τούτω είναι αναμενόμενη η ανάπτυξη δεκάδων ράντζων”, επισημαίνει.

Σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές λειτουργούν υπό ασφυκτική πίεση, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Προκηρύσσονται διαρκώς θέσεις αλλά προκύπτουν άγονες καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς για κάλυψη. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δίνει ένα παράδειγμα για το νοσοκομείο Πύργου. Το Σαββατοκύριακο έφθασε να νοσηλεύει στη μόλις μία παθολογική κλινική που διαθέτει 92 ασθενείς παθολογικά περιστατικά και κορονοϊού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ