ΗΠΑ-Τουρκία στη μετα-Μενέντεζ εποχή

«Το να είναι εκτός εικόνας ο Μενέντεζ είναι πλεονέκτημα», είπε ο Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στους δημοσιογράφους, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος το είπε αυτό λίγες μέρες αφότου ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, αντιμετωπίζει σοβαρότατες ομοσπονδιακές κατηγορίες για δωροδοκία (από Αιγύπτιους επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα) και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ακόμη και αν δεν παραιτείτο -κάτι που πολλοί από τους Δημοκρατικούς συναδέλφους του τον κάλεσαν να κάνει-, η αποχώρηση του Μενέντεζ από τη θέση που κατείχε δείχνει να έχει ήδη δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές στη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της πανίσχυρης Επιτροπής, ο Μενέντεζ ασκούσε δριμεία κριτική στην Τουρκία και ήταν πιο ευνοϊκός απέναντι στις φιλελληνικές και φιλοαρμενικές (λόγω της συζύγου του) σχέσεις.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει η αποχώρηση του Μενέντεζ ως προέδρου της Επιτροπής; Η βασική δομή της σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας παραμένει η ίδια. Η Τουρκία είναι, όπως ήταν εδώ και πολύ καιρό, ένας στρατηγικά σημαντικός αλλά πολύ δύσκολος σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία στην Τουρκία, καθώς και για τις στενές σχέσεις της με τη Ρωσία του Πούτιν, τις γνωρίζουν ευρέως οι Αμερικανοί νομοθέτες, αλλά αντισταθμίζονται με τις θετικές συνεισφορές της χώρας στο ΝΑΤΟ (π.χ. στο Κόσοβο), την επισιτιστική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία κ.λπ. Επίσης, τυγχάνει θερμής υποστήριξης των υπ. Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ