Κινητικότητα για ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, φυσικό αέριο

Η Ρωσο-ουκρανική κρίση ανέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την ανάγκη απεξάρτησης από το αέριο και το πετρέλαιο. Παρ΄όλα αυτά ,αν και το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει, για την χώρα μας υπάρχουν πολλά προβλήματα ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τα οποία κρατάνε σε ομηρία επενδυτές και ταυτόχρονα δημιουργούν εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ολόκληρες περιοχές είναι ότι έχουν δεσμευτεί εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να εγκατασταθούν σε αυτές ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά. Από το σύνολο των επενδύσεων που έχουν σχεδιαστεί υλοποιείται μόνο το 3-5% , ενώ πολλές φορές οι άδειες αλλάζουν χέρια .

Οι δέσμευση εκτάσεων, όπως είναι φυσικό, προκαλεί εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση ως προς  τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και για την επιβάρυνση από την εξάρτηση από την αξιοποίηση άλλων πηγών ενέργειας.

Το γεγονός οτι δεν υπάρχουν σαφείς όροι εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιτείνει την σύγχυση .Για παράδειγμα , όσοι ασχολούνται με το θέμα , υποστηρίζουν πως για να περιοριστούν επί της ουσίας οι αντιδράσεις θα πρέπει να μην διαταράσσεται το “περιβαλλοντικό ισοζύγιο” .Δηλαδή σε περίπτωση που “θυσιάζονται” για μια επένδυση 100 στρέμματα δάσους να υπάρχει υποχρέωση να δημιουργείται νέο της τάξεως των 200 στρεμμάτων κάτι που θα βοηθήσει και στην κλιματική αλλαγή.

Το επόμενο διάστημα η Ε.Ε προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις και να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις που έχουν βαλτώσει για πολλά χρόνια να θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση νέων πηγών ενέργειας.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναλάβει πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου  και της Κρήτης

Στόχος των πρωτοβουλιών θα είναι η ολοκλήρωση:

– Των σεισμικών ερευνών, που δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων, σε 1-2 χρόνια, δηλαδή το 2023-2024.

– Των ερευνητικών γεωτρήσεων, που επιβεβαιώνουν το μέγεθος και την οικονομικότητα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων σε 3-4 χρόνια (2025-2026) και

– Έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου σε 6-7 χρόνια (2028-2029).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί αν αναλογιστεί κανείς τους αντίστοιχους χρόνους που χρειάστηκαν για την έναρξη της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Επικαλούνται επίσης το παράδειγμα των Ελληνικών Πετρελαίων που πραγματοποίησαν το Φεβρουάριο σε διάστημα λίγων εβδομάδων τις σεισμικές έρευνες σε περιοχές του Ιονίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ