Ουκρανοί πρόσφυγες: Στα θρανία ελληνικών σχολείων τα παιδιά που απέδρασαν από τον πόλεμο

Δύο δήμοι της Αττικής άνοιξαν την «αγκαλιά» τους και προσφέρουν τη φιλοξενία τους σε πρόσφυγες που έφτασαν από την Ουκρανία.

Οι κατασκηνώσεις του δήμου Ζωγράφου, που βρίσκονται στην περιοχή Περιβολάκια του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, γίνονται η φιλόξενη στέγη για 25 άτομα, στο σύνολό τους γυναίκες με παιδιά κι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.

Έφτασαν στην Ελλάδα από τη Μαριούπολη και το Σαρτανά μετά από έξι ημέρες ταξίδι με το κομβόι που οργανώθηκε. Πίσω τους άφησαν τη φρίκη του πολέμου, τα ερείπια των σπιτιών τους, αλλά και δικούς τους ανθρώπους, τους συζύγους, τους γονείς, τ’ αδέλφια. Κι εδώ στην αττική γη, προσπαθούν να ξαναβρούν κάτι από τη χαμένη ηρεμία και κυρίως να ξαναδούν το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών τους. Γιατί με όποια μητέρα και να μιλήσεις, η έγνοια της είναι το παιδί και ο άντρας της που έμεινε πίσω.

Η Ολένα κρατάει τα δύο μικρά παιδάκια της, την Κάτια και τον Αντρέι, καθώς αυτά παίζουν. Μάλιστα η Κάτια πειράζει κι έναν σκύλο, που της γαυγίζει μάλλον απρόθυμα και η μικρή το απολαμβάνει και γελάει. «Βομβαρδισμοί και καταστροφές παντού», λέει η Ολένα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με σπαστά αγγλικά. «Εδώ τουλάχιστον μπορούμε να ησυχάσουμε λίγο, να ηρεμήσουν τα παιδιά, αλλά ο άντρας μου έχει μείνει εκεί πίσω». Δεν θέλει να πει κάτι περισσότερο.

Λίγο πιο δίπλα, μια άλλη μητέρα κάνει βόλτα με το καροτσάκι τον μόλις 2,5 μηνών Μίσα. «Μίσα είναι Μιχάλης» μας λέει, ενώ η Κάτια φέρνει στο μυαλό της το ταξίδι. «Εμείς ξεκινήσαμε στις 2 του μήνα με τη πομπή από τη Μαριούπολη. Καταφέραμε και φτάσαμε μετά από 6 ημέρες. Ήταν πολύ δύσκολο το ταξίδι, ειδικά να βγούμε από τη Μαριούπολη και γενικώς να βγούμε από την Ουκρανία», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συνεχίζει: «Τα παιδιά είναι πολύ τρομαγμένα, οι μεγάλοι προσπαθούμε να είμαστε πιο ήρεμοι για να βοηθήσουμε και τα παιδάκια. Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι τραγική, αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν. Επικοινωνία δεν έχουμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Εμένα έχουν μείνει πίσω ο πατέρας μου, η αδελφή μου, τα ανίψια μου και βρίσκονται τρίτη εβδομάδα μέσα στα καταφύγια. Δεν ξέρουμε πώς είναι και τι κάνουν, δεν έχουμε καθόλου επικοινωνία, δυστυχώς».

Και αναφερόμενη στη φιλοξενία προσθέτει: «Εδώ τώρα προσπαθούμε να ηρεμήσουμε, να ξαναβρούμε την καθημερινότητά μας. Οι άνθρωποι εδώ μας βοηθούν, τα παιδιά ξεκίνησαν σχολείο και τους άρεσε πάρα πολύ. Τα βοηθάει αυτό, αλλά ακόμη τρομάζουν με τον παραμικρό θόρυβο. Είναι δύσκολα».

Πρώτη ημέρα στο σχολείο

Μετά τις απαραίτητες ενέργειες που έκανε ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, τα παιδιά πήγαν χτες Τρίτη για πρώτη ημέρα στο σχολείο και είναι γεγονός ότι επέστρεψαν χαρούμενα. Όσα παιδιά δεν μιλούν τα ελληνικά, θα μπουν σε ειδικά τμήματα, ενώ φροντιστήριο της Ραφήνας προσφέρθηκε ν’ αναλάβει να τα διδάξει δωρεάν και αγγλικά.

Γενικώς, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία που πήραν οι δύο δήμοι και θέλουν με όποιο τρόπο μπορούν, να συνεισφέρουν. Είναι μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου. Έρχονται και αφήνουν ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης, αν και οι υπεύθυνοι της δομής έχουν ζητήσει να γίνονται στοχευμένες προσφορές, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται πρώτα σε μια συνεννόηση, ώστε να ενημερώνονται για τα είδη που είναι απαραίτητα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ακόμη, οι δύο δήμοι από την πρώτη ημέρα φρόντισαν ώστε να υπάρχει σε ετοιμότητα και γιατρός για τη δομή κι έχουν θέσει στη διάθεση των φιλοξενούμενων ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό. Ο κ. Γιάννης Μπερσίμης ταξίδεψε με τη σύζυγό του από το Σαρτανά και έλεγε πως προχτές ένα παιδάκι αισθάνθηκε πανικό και αμέσως κινητοποιήθηκε ο γιατρός. Όπως εξήγησε, τις πρώτες ημέρες επικρατούσε η αγωνία του ταξιδιού και η αίσθηση ότι πλέον εδώ μπορούν να ηρεμήσουν, όμως τώρα κάποια παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν την πραγματικότητα κι αυτό κάποιες φορές είναι μια δύσκολη στιγμή.

Πάνω από 10.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα – 3.280 ανήλικοι

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (15/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 290 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 79 ανήλικοι.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 10.165 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 3.280 ανήλικοι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ