«Μάχη» για ένταξη στις Βιολογικές Καλλιέργειες – Οι δικαιούχοι, οι ασυμβατότητες και οι κίνδυνοι

Βιολογικές Καλλιέργειες: «Ουρές» σχηματίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για μια θέση στο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι του οικολογικού σχήματος που μπορεί να τους εξασφαλίσει αυξημένη επιδότηση έως και 144 ευρώ το στρέμμα.

 

Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος, λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης, το ύψος της ενίσχυσης ανά εκτάριο και έτος να μειωθεί, ώστε να αποφευχθεί η υπέρβαση των ετήσιων χρηματοδοτικών κονδυλιών που αγγίζουν τα 235 εκατ. ευρώ.

«Μάχη» για ένταξη στις Βιολογικές Καλλιέργειες – Οι δικαιούχοι, οι ασυμβατότητες και οι κίνδυνοι

Παράλληλα, όσοι θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, για τις οποίες σε περίπτωση μη τήρησης προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, όπως για παράδειγμα «κούρεμα» της επιδότησης που θα λάβουν.

Μάλιστα, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από τους αιτούντες το γεγονός ότι η ένταξή τους στη βιολογική καλλιέργεια τους αποκλείει από άλλα προγράμματα, από τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν οικονομική ενίσχυση.

Γι’ αυτό, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με τα βιολογικά, να έχουν συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους και να μην οδηγούνται με βάση το ύψος της επιδότησης.

Σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, το ένατο οικολογικό πρόγραμμα της νέας ΚΑΠ εφαρμόζεται σε όλη την ελληνική επικράτεια και τους παραγωγικούς τομείς παρέμβασης φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Η ενίσχυση υπολογίζεται βάσει των πρόσθετων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν, του διαφυγόντος εισοδήματος και του κόστους συναλλαγής που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις της παρέμβασης και εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας ή/και της εκτροφής.

Η μέση στρεμματική ενίσχυση ανά καλλιέργεια,σύμφωνα με το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027 διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ελιά: 50,5 ευρώ/στρέμμα
  • Σταφίδα: 63,6ευρώ/στρέμμα
  • Μηλοειδή: 53,2ευρώ/στρέμμα
  • Πυρηνόκαρπα: 94,1ευρώ/στρέμμα
  • Επιτραπέζια σταφύλια: 144ευρώ/στρέμμα
  • Εσπεριδοειδή: 33,4ευρώ/στρέμμα
  • Οινοποιήσιμα Σταφύλια: 65,7ευρώ/στρέμμα
  • Ροδιά: 112ευρώ/στρέμμα
  • Ακτινίδιο: 87ευρώ/στρέμμα
  • Συκιά: 101,5ευρώ/στρέμμα
  • Μικρόκαρπες/Δάσους: 94 ευρώ/στρέμμα
  • Αβοκάντο: 105ευρώ/στρέμμα
  • Ακρόδρυα: 61,6ευρώ/στρέμμα
  • Φραγκόσυκα: 126,6ευρώ/στρέμμα
  • Βρώσιμος Αραβόσιτος: 54,4ευρώ/στρέμμα
  • Κτηνοτροφικός Αραβόσιτος: 64,4ευρώ/στρέμμα
  • Μηδική, Τριφύλλι: 57,4ευρώ/στρέμμα
  • Χειμερινά σιτηρά: 12ευρώ/στρέμμα
  • Βαμβάκι: 51,6ευρώ/στρέμμα
  • Καπνός: 66ευρώ/στρέμμα
  • Ρύζι: 44,6ευρώ/στρέμμα
  • Λοιπές αροτραίες (Λινάρι, Ελαιοκράμβη, Ηλίανθος, Κινόα, Καμελία, Χία): 49,3ευρώ/στρέμμα
  • Αρωματικά Φυτά: 129,5ευρώ/στρέμμα
  • Οσπρια: 49,1ευρώ/στρέμμα
  • Κτηνοτροφικά ψυχανθή: 49,1ευρώ/στρέμμα
  • Φυλλώδη Λαχανικά – Σταυρανθή/Βολβώδη/Καρότο/Πατάτα/ Κολοκυνθοειδή: 63,5ευρώ/στρέμμα
  • Τομάτα/Μελιτζάνα/Πιπεριά: 114ευρώ/στρέμμα
  • Αιγοπρόβατα: 24,7ευρώ/στρέμμα
  • Βοοειδή Κρεατοπαραγωγικής – Μικτής κατεύθυνσης: 28ευρώ/στρέμμα
  • Βοοειδή Γαλακτοπαραγωγής 34,7 ευρώ/στρέμμα

Σημειώνεται δε ότι οι ενισχύσεις αυτές καλύπτουν την αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς και τη μείωση της παραγωγής λόγω της εφαρμογής της βιολογικής γεωργίας, ανά καλλιέργεια/εκτροφή, καθώς επίσης και το κόστος πιστοποίησης.

Ωστόσο, σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, το ύψος ενίσχυσης, ανά στρέμμα και έτος, μπορεί να μειωθεί, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπέρβαση των ετήσιων χρηματοδοτικών κονδυλιών των ειδών παρέμβασης υπό μορφή άμεσων ενισχύσεων.

Δικαιούχοι και όροι επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών που διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή και κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης διαθέτουν αγροτεμάχια ή/και βοσκοτόπους ή/και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας.

Σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχια, η ένταξή τους τεκμηριώνεται από ενεργή σύμβαση του παραγωγού με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ), καθώς και από πιστοποιητικό, το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή με χρήση του συστήματος traces από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι.

Ασυμβατότητα

Για την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης και αντικρουόμενων γεωργικών πρακτικών, η παρέμβαση δεν είναι συμβατή σε επίπεδο αγροτεμαχίου:

  • Με οποιαδήποτε άλλη οικολογική παρέμβαση.
  • Με την παρέμβαση Π3-70-2.1 – Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεο-εισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας.
  • Με οποιαδήποτε δράση του Μέτρου 11 «βιολογική γεωργία» και των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων του Μέτρου 10 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις» του ΠΑΑ 2014-2022 εφόσον τα αγροτεμάχια περιλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία των παραπάνω Μέτρων κατά το έτος της αίτησης, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες ασυμβατότητας όπως αυτοί ορίζονται σε σχετική υπουργική απόφαση του ΥπΑΑΤ. Οπως υπογραμμίζεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο έλεγχος γίνεται σε επίπεδο αγροτεμαχίου και όχι στο σύνολο της εκμετάλλευσης. Αγροτεμάχια που δεν είναι ενταγμένα στο Μέτρο 11 και 10 μπορούν να ενισχυθούν στα πλαίσια του οικολογικού σχήματος.

BOX: Το δίλημμα για οικολογικά σχήματα ή επόμενη προκήρυξη για βιολογικά

Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσαν πριν λίγες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνέχεια σχετικών ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί για τις δυνατότητες επιλογής ένταξης σε δράσεις βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027 και αφορούν είτε το αντίστοιχο οικολογικό πρόγραμμα (ecoschemes, Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας») του Πυλώνα Ι είτε το γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα (Π3-70.2-1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους») του Πυλώνα ΙΙ.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «όσοι εκ των παραγωγών επιλέξουν και ενταχθούν για το έτος 2023 στο οικολογικό πρόγραμμα του Πυλώνα Ι δεν δύνανται να ενταχθούν σε μελλοντική πρόσκληση του αντίστοιχου γεωργοπεριβαλλοντικού προγράμματος του Πυλώνα ΙΙ, για τις ίδιες επιλέξιμες εκτάσεις».

Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες που θα επιλέξουν να ενταχθούν στη ∆ιατήρηση Βιολογικών (eco-schemes) φέτος, θα λάβουν την αντίστοιχη επιδότηση ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, ωστόσο δεν θα έχουν το δικαίωµα να αξιοποιήσουν το ίδιο αγροτεµάχιο ή εκτροφή για άλλες ενισχύσεις από το πρασίνισµα. Η δέσµευση αφορά το επίπεδο του αγροτεµαχίου/εκτροφής και όχι συνολικά ολόκληρη την εκµετάλλευση.

Βέβαια, ακόμα παραμένει άγνωστο πότε θα εκδοθεί η πρόσκληση για τη μετατροπή των καλλιεργειών σε Βιολογικές, όμως απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι λόγω της υψηλής ζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί που θέλουν να παραμείνουν ή να εισέλθουν στη βιολογική γεωργία- κτηνοτροφία, θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι τα βιολογικά έχουν μικρότερη παραγωγή και υψηλότερη τιμή, που σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν τους όρους, αλλά και τις τιμές, στις οποίες θα διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Παράταση έως τις 11 Σεπτεμβρίου για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Παρατείνει έως τις 11 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι αγρότες και ΚΥΔ, λόγω της στενότητας του χρόνου και του όγκου των δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου, GOV.gr, στην οποία μπορούν να εισέλθουν όλοι οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων με βάση τους κωδικούς TAXIS.

Η ψηφιακή εφαρμογή για το 2023 επιτρέπει, όπως έγινε και το 2022, οι αγρότες να μπορούν υποβάλουν μόνοι τους τη Δήλωση ΟΣΔΕ χωρίς κόστος, ενώ για τις περιπτώσεις που θα αναζητήσουν υποστήριξη για την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ, λειτουργούν και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που είχαν πιστοποιηθεί το 2022.

Ολες οι αιτήσεις των αγροτών που υποβάλλονται, παρακολουθούνται μέσω monitoring και επιτρέπονται οι μεταβολές και οι διορθώσεις σφαλμάτων ή αναντιστοιχιών μέχρι πριν την πληρωμή της προκαταβολής.

Οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 θα παραμένουν στην αρχή πρόχειρες και θα οριστικοποιούνται και θα λαμβάνουν πρωτόκολλο όταν οι αγρότες αποφασίζουν ότι έχουν περιλάβει όλα τα στοιχεία για τη λήψη άμεσων ενισχύσεων 2023, με βάση τα δικαιώματα τις επιλέξιμες εκτάσεις και τα ζώα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ