Παγκόσμια πατέντα για την ταυτοποίηση της ελιάς από την Κρήτη

Για πρώτη φορά σε όλον τον κόσμο καταναλωτές και παραγωγοί θα μπορούν να ταυτοποιούν την ποικιλία ελιάς μέσω μιας ειδικής εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.
Η εξέλιξη αυτή , που ανατρέπει τα μέχρι ρώτα δεδομένα , είναι αποτέλεσμα τετραετούς έρευνας των επιστημόνων του τμήματος Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ιστιτούτου Χανίων σε συνεργασία με των φυτωρίων Γιώργου Κωστελένου και του καθηγητή του τμήματος ηλεκτρολόγων -μηχανολόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Διονύση Πνευματικάτου.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ.Παναγιώτης Καλαϊτζής και ο ερευνητής κ.Κώστας Μπλαζάκης.
Σύμφωνα με τον κ.Καλαϊτζή “πρόκειται για μια έρευνα που γίνεται για πρώτη φορά στον κόσμο και έχει ως στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίζει σε άμεσο χρόνο και με ασφάλεια την ποικιλία της ελιάς την οποία φυτεύει ή αγοράζει καρπό”.\
Η διαδικασία είναι απλή: Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να φωτογραφίσει το φύλλο , τον καρπό ή το κουκούτσι και μέσω της εφαρμογής η οποία θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι μέσω του κινητού θα προωθεί της φωτογραφίες στη βάση δεδομένων και θα γνωρίζει με απόλυτη ασφάλεια αν πρόκειται π.χ για ελιές καλαμών ή για άλλη ποικιλία.Προς το παρόν αυτή τη στιγμή στη βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί 26 ποικιλίες με το πρόγραμμα να εμπλουτίζεται σταδιακά.

“Αυτό είναι σημαντικό για τον παραγωγό και τον καταναλωτή καθώς υπάρχει μεγάλη σύγχυση ως προς τις ποικιλίες καθώς αυτές είναι πολλές και με το ίδιο όνομα. Η σημασία της εφαρμογής είναι μεγάλη αν λάβουμε υπόψη μας οτι σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί 1500 ποικιλίες”, αναφέρει ο κ.Καλαϊτζης.
Πέραν του οτι ένας καταναλωτής μπορεί να γνωρίζει τι αγοράζει , ενώ για τους παραγωγούς λύνεται ένα βασικό πρόβλημα στον σχεδιασμό φύτευσης ελαιώνων ώστε να μην υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες και κατά συνέπεια διαφορετικά απότελέσματα.

Η εφαρμογή θα είναι πιλοτική ,ενώ στην πορεία θα υπάρχει δυνατότητα να παρέχονται γενικές πληροφορίες για την ελια ,την παραγωγή και το λάδι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ