Περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης έως το τέλος του 2022

Δημοσιονομικό χώρο που μπορεί δυνητικά να ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ το επόμενο εξάμηνο για νέες μόνιμες ελαφρύνσεις ή την ενίσχυση των μέτρων στήριξης της οικονομίας δημιουργεί η καλή πορεία των εσόδων σε συνδυασμό με τις -εν αναμονή- εξελίξεις για κοινή ευρωπαϊκή στάση στο μέτωπο του πληθωρισμού της ενέργειας.

 

Παρά την πίεση που ασκεί στα εισοδήματα των νοικοκυριών ο υψηλός πληθωρισμός, αυξάνονται τα έσοδα από έμμεσους φόρους λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης, τον τουρισμό και τις μεταφορές.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών, τα έσοδα από ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους έχουν, μηνιαίως, υπερβεί τον στόχο κατά 250-300 εκατ. ευρώ και άρα θα έχουμε για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου πρόσθετα έσοδα (μόνο από έμμεσους φόρους) 750-900 εκατ. ευρώ.

Από τον τουρισμό τα έσοδα και η πορεία των κρατήσεων

προμηνύουν νέο ρεκόρ τζίρου που μπορεί να φτάσει φέτος τα 20 δισ. ευρώ, από 18,3 δισ. το 2019, δημιουργώντας ένα «πλεόνασμα» 1,5-1,7 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μπουν στα δημόσια ταμεία το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, το οποίο παραδοσιακά παρουσιάζει μια κάμψη σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, όταν έχουμε το αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης. Στα 2,4-2,6 δισ. των επιπλέον φορολογικών εσόδων αναμένεται να προστεθούν άλλα 100-150 εκατ. ευρώ από την αύξηση «εισπραξιμότητας» των τακτικών άμεσων φόρων για εισόδημα και ΕΝΦΙΑ.

Ευρωπαϊκές αποφάσεις

Την ίδια ώρα, βέβαια, το οικονομικό επιτελείο περιμένει από την Ε.Ε. ελάφρυνση στις δαπάνες που κάνει για να στηρίξει τα νοικοκυριά.

Παρά τις συνεχείς αναβολές και τις διαφωνίες, όλοι εντός της Ε.Ε. έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει «κάτι να γίνει» πριν απ’ το τέλος του χρόνου αν δεν θέλουμε η ευρωζώνη να βυθιστεί σε ύφεση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ