Ρεύμα: Πέφτουν οι… αντιστάσεις για πλαφόν – Έκτακτη Σύνοδος στην Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου

Παρά τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα, φαίνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών πολιτικά αρχίζει να κερδίζει έδαφος η πρόταση της Ελλάδας και άλλων χωρών του Νότου της Ε.Ε. για αλλαγή του σημερινού συστήματος υπολογισμού της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να περιοριστεί το υπέρμετρο βάρος του φυσικού αερίου.

 

Η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε χθες τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου, ώστε να εξεταστεί το μείζον πρόβλημα της συνεχούς αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και να προωθηθούν μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο. Οπως επισημαίνει η προεδρία, «πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η επίτευξη συμφωνίας σε κοινοτικό επίπεδο είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε».

Η πρωτοβουλία από μόνη της είναι θετική εξέλιξη, γιατί σε κοινοτικό επίπεδο δεν ανακοινώνεται έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή προεργασία. Η τσεχική προεδρία το έκανε και φαίνεται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για διεξαγωγή πολιτικής συζήτησης με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο μηχανισμός

Σήμερα, η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως διασυνδεδεμένη, ενώ ο ισχύων μηχανισμός επιτρέπει μια σχετική ευθυγράμμιση των τιμών χονδρικής, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Ειδικότερα, η χονδρική τιμή προκύπτει μέσα από ένα καλάθι στο οποίο συμμετέχουν όλες οι μορφές παραγωγής ενέργειας (ορυκτά καύσιμα, άνθρακας-λιγνίτης, πυρηνική ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές). Η τιμή βγαίνει με βάση την ακριβότερη από τις παραπάνω μορφές ενέργειας, που σήμερα είναι το φυσικό αέριο, το οποίο παρασύρει προς τα πάνω τη μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επίλυση του προβλήματος θα μπορούσε να προέλθει μέσω της επιβολής πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα χρήματα που θα χάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τη διαφορά της αγοραίας τιμής φυσικού αερίου και του πλαφόν θα τα παίρνουν από τις άλλες μορφές ενέργειας που δεν επηρεάζονται από την κρίση. Εάν δεν επαρκούν οι πόροι, θα μπορούν να συμπληρώνονται από τα κράτη-μέλη, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα καταβάλλουν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που δίνουν σήμερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλαφόν έχει επιβληθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία με την άδεια της Ε.Ε., δεδομένου ότι οι δύο χώρες δεν συνδέονται με το ευρωπαϊκό δίκτυο και δεν επηρεάζονται οι συναλλαγές. Το εν λόγω πλαφόν έχει οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο χώρες.

Αλλαγή σκηνικού

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ