Σαν σήμερα 20 Ιουνίου

451: Διεξάγεται η επονομασθείσα «Μάχη των Εθνών» στα Καταλαυνικά Πεδία της Γαλατίας. Αντίπαλοι, Ρωμαίοι και Βησιγότθοι υπό τους Φλάβιο Αέτιο και Θευδέριχο από τη μία πλευρά και οι Ούνοι του Αττίλα από την άλλη. Ο Αττίλας υποχρεώνεται σε τακτική υποχώρηση, αλλά γρήγορα θα ανακάμψει και θα προελάσει προς τη Ρώμη. Ο Θευδέριχος χάνει τη ζωή του στο πεδίο της μάχης.

1824: Πραγματοποιείται η άλωση των Ψαρών, με τη σφαγή των κατοίκων του νησιού από τον Οθωμανικό Στρατό.

1837: Η πριγκίπισσα Αλεξαντρίνα στέφεται βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας ως Βικτώρια, σηματοδοτώντας την εποχή που ονομάστηκε Βικτωριανή.

1840: Ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο.

1940: Η Μαρία Κάλλας υπογράφει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό της με τη Λυρική Σκηνή.

1944: Ιδρύεται η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

1959: Μοναδικό σπήλαιο σταλακτιτών ανακαλύπτεται στη Χαλκιδική.

1962: Το ΚΚΕ αποκαθιστά τον Άρη Βελουχιώτη.

1975: Ο ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Τσάτσος, εκλέγεται 2ος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας 210 ψήφους σε σύνολο 295 παρόντων μελών του Κοινοβουλίου.

1978: Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών Ρίχτερ, με επίκεντρο το χωριό Προφήτης στη λίμνη Βόλβη, συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Η διάρκειά του είναι 15 δευτερόλεπτα και προκαλεί πολλές ζημιές στην πόλη, με αποκορύφωμα την κατάρρευση της οικοδομής στην Πλατεία Ιπποδρομίου. Ο απολογισμός είναι περίπου 40 νεκροί και μια πόλη φοβισμένη.

2009: Πραγματοποιούνται, μεγαλοπρεπώς, τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, παρουσία του προέδρου της Ε.Ε. και πλήθους ξένων ηγετών. Ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση, που μεταδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθετεί κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανού, στη Μετόπη του Παρθενώνα. Η κίνηση αυτή συμβόλισε το ελληνικό αίτημα για επανένωση των μαρμάρων.

2020: Ένα άγαλμα του πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Βλαντιμίρ Λένιν αποκαλύπτεται επίσημα στη γερμανική πόλη Γκελζενκίρχεν, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Πρόκειται για το πρώτο άγαλμα σοβιετικής προσωπικότητας στην πρώην Δυτική Γερμανία. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών αξιωματούχων, το κρατικό δικαστήριο του Μύνστερ εμπόδισε τις προσπάθειες απομάκρυνσής του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ