Σαν σήμερα 26 Ιουλίου

1812: Ξεκινά στη Ρωσία η μάχη της Μπερεζίνα, που θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου και θα καταλήξει σε πανωλεθρία των γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.

1826: Ο γάλλος συνταγματάρχης Φαβιέρος απελευθερώνει την Αθήνα.

1850: Με ψήφισμά της η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ιονίων Νήσων, διερμηνεύοντας τη βούληση του Λαού, ζητά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

1862: Ο Τσαρλς Λούντβιγκ Ντόντσον, γνωστός με το ψευδώνυμο Λιούις Κάρολ, στέλνει ως δώρο Χριστουγέννων στη 10χρονη Άλις Λίντελ ένα χειρόγραφό του με τον τίτλο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

1885: Για πρώτη φορά φωτογραφίζεται μετεωρίτης.

1922: Ο βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ εισέρχεται στον τάφο του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο.

1928: Συστήνονται στην Ελλάδα ειδικά δικαστήρια για ανηλίκους.

1940: Η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ’ αυτό 400.000 κάτοικοι.

1941: Ο Λίβανος κηρύσσει την ανεξαρτησία του, μετά από 20χρονη γαλλική κατοχή.

Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ καθιερώνει την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου ως «Ημέρα των Ευχαριστιών» στις ΗΠΑ.

1942: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία – θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ “Καζαμπλάνκα”, με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα γερμανικά στρατεύματα εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 έλληνες ομήρους. Μεταξύ των εκτελεσθέντων είναι και ο ιατρός Χρήστος Καρβούνης, ο οποίος δε δέχθηκε να φύγει, όπως του πρότειναν οι Γερμανοί (είχε σπουδάσει στην Γερμανία), αλλά τοποθετήθηκε μόνος του μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

1944: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάζει την καταστροφή των κρεματορίων στο Άουσβιτς και το Μπίρκεναου, όπου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες Εβραίοι.

1949: Η Ινδία ανακηρύσσεται σε αυτόνομη και κυρίαρχη δημοκρατική χώρα με νέο Σύνταγμα.

1955: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσει την Κύπρο η Μεγάλη Βρετανία, λόγω της δράσης της ΕΟΚΑ.

1963: Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει την εφαρμογή του μέτρου της Δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

1979: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δέχεται ξανά στους κόλπους της την Κίνα, έπειτα από απουσία 21 ετών.

Την ίδια μέρα στη Βενεζουέλα, εντοπίζεται κοίτασμα πετρελαίου ανάλογο με τα συνολικά αποθέματα των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ.

1983: Ράβδοι χρυσού, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, κάνουν φτερά από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

1985: Η “17 Ν”, σε αντίποινα για τη δολοφονία του 15χρονου Καλτεζά από τον αστυνομικό Mελίστα, επιτίθεται με βόμβα σε κλούβα των ΜΑΤ κοντά στο Χίλτον, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αστυφύλακας Ιωάννης Γεωργακόπουλος και να τραυματιστούν δεκατέσσερις.

1993: Εκτός νόμου κηρύσσονται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κι άλλες 35 κουρδικές ή φιλοκουρδικές οργανώσεις στη Γερμανία.

1995: Στη Γεωργία, πρόεδρος ορκίζεται ο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 75%.

1998: Ο Τόνι Μπλερ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που απευθύνεται στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

1999: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ με 182,5 κιλά, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, το χάλκινο στο ζετέ και το αργυρό στο σύνολο με 387,5 κιλά στην κατηγορία των 85 κιλών του παγκοσμίου πρωταθλήματος άρσης βαρών, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην ίδια κατηγορία, ο Χρήστος Σπύρου κατακτά αργυρό μετάλλιο στο ζετέ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ