ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Κορινθίων, στα πλαίσια διάδοσης και ενημέρωσης των διατάξεων του νόμου 4830/21 για την προστασία και διαχείριση των ζώων και ειδικότερα των ζώων συντροφιάς (αστική πανίδα) , σχεδίασε και υλοποιεί πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για παιδιά δημοτικού σχολείου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση power point, ζωγραφική μάσκας και θεατρικό παιχνίδι .Υλοποιείται από την ειδική παιδαγωγό θεάτρου και κουκλοθεάτρου ,υπάλληλο του Δήμου Κορινθίων κ. Χριστίνα Σακελλαράκη.

Θα πραγματοποιηθεί το έτος 2023 ,σε όλα τα σχολεία του Δήμου Κορινθίων ,εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από την Διεύθυνση διδασκόντων των σχολείων και δηλώσουν συμμετοχή.

Αναλυτικότερα οι δράσεις που υλοποιούνται:

Α. Παρουσίαση σε εικόνες, power point.

Β. Δημιουργία μάσκας ζώων

Γ. Δημιουργία μια ιστορία κακοποίησης ζώου και το πώς, ως ενεργοί πολίτες ,θα δράσουν για να το βοηθήσουν ( τεχνική θεάτρου forum-θέατρο της καταπίεσης/Augusto Boal ).

Αυτοσχέδια αναπαράσταση της ιστορίας με πρωταγωνιστές τα παιδιά σε ρόλους ζώων, καταπιεστών, βοηθών.

Δ. Ανάγνωση μύθων του Αισώπου με πρωταγωνιστές ζώα.

Τα σχολεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Δήμου Κορινθίων , «Τμήμα Διαχείρισης ζώων συντροφιάς» : 2741-3-62808, κ. Χριστίνα Σακελλαράκη.

Ευελπιστούμε στην σύμπραξη και συμμετοχή των σχολείων , ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία που θα συμπεριφέρεται με σεβασμό και ευαισθησία προς κάθε μορφή ζωής ,προς κάθε πλάσμα που είναι συνοδοιπόρο των ανθρώπων στην ζωή τους πάνω σε τούτη την γή.

ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ,ΚΑΘΕ ΠΛΑΣΜΑ

ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΦΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ!!!!

Σκέψεις και αναφορές /απόσπασμα κειμένου για την παγκόσμια ημέρα των ζώων:

– Η πρώτη ζώσα μαρτυρία για τον ιδιαίτερο δεσμό ανθρώπου με ζώο δίδεται από τον Όμηρο (12ος αι.-8ος αι. πΧ) στην Οδύσσειά του. Είναι η σχέση του Οδυσσέα με τον σκύλο του, ‘Αργο. Κατά τον επικό ποιητή, το αγαπημένο ζώο του ήρωα, περίμενε 20 χρόνια την επιστροφή του κύρη του για να πεθάνει στα χέρια του.

– Η φύση, ο θεός, ή ο -κατά Πλάτωνα- «θείος δημιουργός» πρόβλεψαν τη συνύπαρξη και αλληλεπίδραση όλων των ζωικών ειδών στην υπηρεσία μιας νομοτέλειας που διασφαλίζει τη συντήρηση του πλανήτη. Η συνύπαρξη συνθέτει την ομορφιά μέσα από τη διαφορετικότητα.

-«Όλα τα έμψυχα πλάσματα πρέπει να θεωρούνται ομοειδή»| συνήθιζε να λέει ο μέγας δάσκαλος Πυθαγόρας.

-«Ο άνθρωπος είναι μέρος ενός συνόλου που ονομάζουμε “σύμπαν”. Είναι καθήκον μας να ανοίξουμε τον κύκλο της αγάπης και ν’ αγκαλιάσουμε όλα τα πλάσματα και όλη την ομορφιά του κόσμου»(Αινστάιν).

-«Η συμπάθεια που επεκτείνεται πέρα απ’ τα όρια της ανθρωπότητας, η συμπόνια δηλαδή για τα ζώα, φαίνεται ν’ αποτελεί μία από τις τελευταίες ηθικές κατακτήσεις. Η αρετή τούτη, μια απ’ τις ευγενικότερες αρετές του ανθρώπου, μοιάζει να προέρχεται απ’ το ότι οι συμπάθειές μας, λεπτότερες και τρυφερότερες όσο επεκτείνονται περισσότερο, καταλήγουν ν’ αγκαλιάζουν όλα τα έμψυχα όντα» Κάρολος Δαρβίνος

-«Η μη βία οδηγεί στην υψηλότερη ηθική που είναι ο σκοπός ολόκληρης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να βλάπτουμε τα υπόλοιπα πλάσματα, είμαστε όλοι άγριοι» έγραψε ο Τόμας Έντισον

-Στην αρχαιότητα, κατά μία εκδοχή, ο κύων έδωσε το όνομά του σε ένα φιλοσοφικό κίνημα. Οι «κυνικοί» (4ος αι. πΧ), με κυριότερο εκπρόσωπο τον Διογένη τον Λαέρτιο

– «Ο σκύλος εντοπίζει και δαγκώνει τους εχθρούς, εγώ δαγκώνω τους φίλους, για να τους συνετίσω» συνήθιζε να λέει ο Διογένης, που κυκλοφορούσε συμβολικά με έναν φανό αναζητώντας τον «ποιοτικό» άνθρωπο, ακολουθείτο από τον αγαπημένο του σκύλο και ζούσε σε ένα πιθάρι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ