Λουκάνικα καπνιστά, ξυδάτα – Ο απόλυτος κρητικός μεζές

Λουκάνικα καπνιστά, ξυδάτα: Αλλού τα φτιάχνουν με σκέτο χοιρινό κρέας, αλλού με ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο, αλλού προσθέτουν κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές και πορτοκαλόφλουδες

Τα κρητικά λουκάνικα είναι διαφορετικά είναι ξυδάτα, καπνιστά και πικάντικα… γκουρμέ μεζές για λίγους!

Λουκάνικα καπνιστά, ξυδάτα – Ο απόλυτος κρητικός μεζές

Υλικά

-λεπτά έντερα χοίρου
-2 κιλά χοιρινό κρέας
-ξύδι
-πιπέρι
-κύμινο
-αλάτι

Προετοιμασία

Κόβουμε το κρέας σε πολύ μικρά κομματάκια(προτείνετε να έχει και λίγο λίπος φυσικά), το βάζουμε σ΄ενα μπολ που σκεπάζει, προσθέτουμε ξύδι μέχρι να σκεπάσει το κρέας, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και σκεπάζουμε το δοχείο.

Το αφήνουμε για μια ήμερα για να το πιάσει το ξύδι.

Όταν είναι έτοιμο μπορούμε να το δοκιμάσουμε εάν έχει το ξύδι και αλάτι που επιθυμούμε τηγανίζοντας 2-3 κομματάκια.

Εάν όχι προσθέτουμε επιπλέον και το αφήνουμε μερικές ώρες ακόμα.

Εν τω μεταξύ πλένουμε τα έντερα μέσα έξω και τα τρίβουμε με λίγο αλάτι.

Δένουμε κάθε έντερο από τη μια μεριά κόμπο και το γεμίζουμε με τα κομμάτια του κρέατος με ένα μικρό χωνάκι χωρίς να το φουσκώσουμε πολύ.

Όταν γεμίσει το δένουμε και από την άλλη πλευρά με κόμπο.

Στη συνέχεια κρεμάμε τα γεμισμένα λουκάνικα σ’ ένα ξύλο στο τζάκι ή μπορούμε να κάνουμε κάποια κατασκευή έξω.

Για την φωτιά μαζεύουμε αρωματικά χόρτα όπως θυμάρι, φασκομηλιά, ρίγανη.

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε καπνό και όχι φωτιά για να καπνιστούν.

Όταν είναι έτοιμα  τα ξεκρεμάμε και τα κρεμάμε πάλι σε δροσερό μέρος.

Τώρα όταν θέλουμε να το τηγανίσουμε βάζουμε λίγο λάδι σ΄ενα τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά το τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ