5 τροφές που χορταίνουν… αλλά δεν παχαίνουν

Η επιστροφή στην καθημερινότητα, μετά τις διακοπές, συνήθως σημαίνει σωστή διατροφή και δίαιτα. Υπάρχουν κάποιες τροφές-σύμμαχοι, οι οποίες περιέχουν χαμηλό ή μέτριο γλυκαιμικό δείκτη και δεν ανεβάζουν το σάκχαρό μας απότομα στον οργανισμό…

1 Βρόμη
• Είναι πολύ καλή πηγή β-γλυκάνης, ανήκει στις φυτικές ίνες και είναι εξαιρετική για την καρδιά.
• Εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλό βαθμό κορεσμού, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει.
• Το σελήνιο και η βιταμίνη Ε, που υπάρχουν στη βρόμη, ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος βοηθά στον μεταβολισμό, στην επούλωση πληγών και την ανάπτυξη νέων κυττάρων.
• Η περιεκτικότητα της βρόμης σε υδατάνθρακες, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη Β συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας.2 Οσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές)

• Είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης, που συνδυαστικά με δημητριακά δεν στερούνται σε τίποτα από τη ζωική.
• Μπορούμε με αυτά να κάνουμε μπιφτέκια, σαλάτες, μέχρι και παραδοσιακές σούπες.
• Είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα όσπρια είναι βραδείας απορρόφησης και για αυτόν τον λόγο τα όσπρια χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
• Αποτελούν καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου.

3 Κονσέρβα τόνου
• Για τις έκτακτες ανάγκες, όταν την ξεπλένουμε για να φύγει το περιττό αλάτι, είναι η πιο γρήγορη σαλάτα που μπορούμε να κάνουμε.
• Προσφέρει λίγες θερμίδες και έχει υψηλό δείκτη κορεσμού.
• Είναι πηγή ω3 λιπαρών οξέων, που κάνουν καλό στον εγκέφαλο και την καρδιά.
• Ολα τα ψάρια, συμπεριλαμβανομένου και του τόνου, περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται, κυρίως, ως δομικό υλικό για να αναπτυχθεί σωστά το σώμα μας, και σε συνδυασμό με τη χαμηλή του περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερίνη, τον κάνουν μια ενδεδειγμένη διατροφική πρόταση, σε αντίθεση με πολλές άλλες ζωικές τροφές.

4 Γλυκοπατάτες
• Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και μπορούν να χαρίσουν μια ιδιαίτερη πνοή στα συνοδευτικά μας.
• Οι γλυκοπατάτες καλύπτουν περισσότερο από το 100% των αναγκών σας σε βιταμίνη Α.
• Οι πορτοκαλί και πορφυρές ποικιλίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες.
• Εχουν μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, ενώ η λευκή πατάτα υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

5 Πλιγούρι/κινόα

• Είναι αρκετά πλούσια σε πρωτεΐνη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε σχέση με το ρύζι και τα ζυμαρικά
• Εχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους ανεβάζουν τη γλυκόζη του αίματος πιο ήπια, και έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού, δηλαδή μας χορταίνουν περισσότερο.
• Είναι ιδανικά για σαλάτες και συνοδευτικά.
• Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ