Μερική έκλειψη ηλίου: Το φαινόμενο μέσα από το νέο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ [φωτογραφίες]

Μερική έκλειψη Ηλίου σημειώθηκε σήμερα, η οποία ήταν ορατή σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο, δηλαδή σε βόρεια Αφρική, Ασία και Ευρώπη. Το σπάνιο φαινόμενο, κατέγραψε το νέο ηλιακό τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου του ΑΠΘ και αποτύπωσε εντυπωσιακές εικόνες. Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλας Στεργιούλας εξηγεί το φαινόμενο.

Μερική έκλειψη Ηλίου σημειώθηκε σήμερα, η οποία ήταν ορατή για την Ελλάδα για περίπου δύο ώρες, ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι και προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα για τους «φίλους» του διαστήματος, που στήθηκαν από νωρίς στα τηλεσκόπια τους για να παρακολουθήσουν το μοναδικό θέαμα.

Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη ξεκίνησε στις 12:30, κορυφώθηκε στις 13:38 και τελείωσε στις 14:46.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Νικόλαος Στεργιούλας «σήμερα είδαμε την μερική έκλειψη Ηλίου μέσα από το νέο Ηλιακό τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ, το οποίο εγκαινιάστηκε με την σημερινή επιστημονικής παρακολούθηση. Η εικόνα που εξασφαλίσαμε με το νέο τηλεσκόπιο ήταν εντυπωσιακή και απολαύσαμε το θέαμα και η επιστημονική κοινότητα (σ.σ. καθηγητές και φοιτητές) και το πλήθος κόσμου που συμμετείχε».

 

Το 29% της επιφάνειας του Ήλιου καλύφτηκε από την σκιά της Σελήνης

Όπως εξηγεί για το φαινόμενο που σημειώθηκε σήμερα ο καθηγητής του ΑΠΘ «πρόκειται για ένα φαινόμενο που σημειώνεται σπάνια, είχαμε αρκετά χρόνια να το δούμε και θα κάνουμε επίσης πολλά. Συγκεκριμένα οι επόμενες μερικές εκλείψεις ορατές από την Ελλάδα θα σημειωθούν το 2027 και το 2030. Σήμερα ήμασταν τυχεροί, καθώς είχε καλή μέρα και μπορέσαμε να το διακρίνουμε από τα τηλεσκόπια. Ουσιαστικά κατά την σημερινή μερική έκλειψη το 29% της επιφάνειας του Ήλιου καλύφτηκε από την σκιά της Σελήνης.

Επιπλέον διακρίναμε αρκετές ηλιακές προεξοχές, καθώς και λεπτομέρειες της επιφάνειας του Ήλιου. Εκτός από το νέο τηλεσκόπιο που εγκαινιάστηκε σήμερα, είχαμε άλλα δυο στη διάθεση μας στο Αστεροσκοπείο. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορείς να δεις με γυμνό μάτι, καθώς είναι μεγάλη η επικινδυνότητα. Είναι εξαιρετικά βλαβερές οι ακτίνες του Ήλιου για το μάτι για περισσότερο από μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου».

 

Στο 29% η ορατότητα από τη Θεσσαλονίκη

Επιπροσθέτως ο κ. Στεργιούλας ερωτηθείς για τις περιοχές όπου σημειώθηκε η μέγιστη φάση έκλειψης Ηλίου τόνισε ότι «η έκλειψη ήταν περισσότερο ορατή όσο κατευθυνόταν κάποιος βορειοανατολικά και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη η ορατότητα του φαινομένου έφτασε το 29%».

Κλείνοντας ο καθηγητής διευκρίνισε ότι το Αστεροσκοπείο είναι ανοιχτό για ξεναγήσεις στο κοινό (σ.σ. σχολεία και όχι μόνο) και παρατήρηση μέσω των σύγχρονων τηλεσκοπίων που έχει προμηθευτεί.

«Ο τομέας μας λειτουργεί δύο επιπλέον τηλεσκόπια στο αστρονομικό παρατηρητήριο του ΝΟΗΣΙΣ και σχεδιάζει την απόκτηση ενός ακόμη στο παρατηρητήριο του Χολομώντα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ