Τσικνοπέμπτη: Οι καλύτερες συνταγές και τα μυστικά του τέλειου ψησίματος από τον Πέτρο Συρίγο

Τσικνοπέμπτη: Η ημέρα των κρεατοφάγων πλησιάζει και οι ψησταριές ετοιμάζονται. Ο Πέτρος Συρίγος έχει τις καλύτερες συνταγές και τα πιο εύκολα tips για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

 

 

Τσικνοπέμπτη: Τα μυστικά για το ψήσιμο στα κάρβουνα

  • Βγάζουμε τα κρέατα από το ψυγείο, τουλάχιστον 4 ώρες πριν για να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος όταν τα βάλουμε για ψήσιμο.
  • Η σχάρα πρέπει να είναι καθαρή.
  • Η σχάρα θα πρέπει να έχει ζεσταθεί αρκετά πριν βάλουμε κάτι επάνω της.
  • Για να καθαρίσει η σχάρα, πρέπει να την σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο και να την κάψουμε για 30 λεπτά ώστε να καούν τυχών υπολείμματα από λίπος.
  • Δε πρέπει να πιέζουμε τα κρέατα γιατί έτσι αποβάλουν τα ζουμιά τους και στεγνώνουν.
  • Αν χρησιμοποιούμε καρβουνά θα πρέπει να έχουν χωνέψει.
  • Με το δάκτυλο μπορούμε να καταλάβουμε το πόσο ψημένο είναι το κρέας, πιέζοντας ελαφρώς.
  • Για να έχουμε καρβουνά για πολύ χρόνο θα πρέπει να τα σκεπάσουμε με σταχτή.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να σβήσουμε τις φλόγες από τα λίπη που στάζουν είναι το γάλα.
  • Αλατίζουμε τα κρέατα με χοντρό αλάτι και από τις δυο μεριές πριν τα βάλουμε στην φωτιά.
  • Καλά θα είναι να περνάμε τις σχάρες με ένα πανί με λαδί για να μην κολλούν τα κρέατα.
  • Δε βάζουμε ρίγανη γιατί θα πικρίσει η γεύση αν καεί.
  • Το αρνίσιο παιδάκι γάλακτος δε θέλει τίποτα παρά μονάχα αλάτι, καθώς είναι πολύ λιπαρό.
  • Το λεμόνι είναι κάτι που πάει πολύ καλά με το κοτόπουλο και το χοιρινό.
  • Οι μαρινάδες είναι απαραίτητες για κρέατα που δεν είναι λιπαρά. Το χοιρινό θέλει και κάποιο γλυκό στοιχειό στη μαρινάδα γιατί σπάει την λιπαρότητα.
  • Τα κρέατα δεν πρέπει να τα γυρίζουμε στην σχάρα συνεχώς.
  • Το θερμόμετρο στο ψήσιμο είναι απαραίτητο για να είμαστε σίγουρη ότι έχει ψηθεί σωστά.
  • Για να επιταχύνουμε το ψήσιμο καλύπτουμε τα κρέατα με αλουμινόχαρτο.
  • Τα κεμπάπ είναι καλά να μην είναι πάνω στη σχάρα αλλά τα ψήνονται σε σούβλες που
    ακουμπούν στις δυο άκρες.
  • Τα λουκάνικα πρέπει να τα πιρουνιάζουμε η να τα χαρίσουμε ελαφρώς μόνο στην επιφάνεια τους.

Κοντοσούβλι

Υλικά

1.5 κιλό χοιρινό λαιμό
20 γραμμ. αλάτι
3 γραμμ. πιπέρι μαύρο
1.5 γραμμ. μπαχάρι
30 ml ξύδι λευκό
60 ml ελαιόλαδο
2 πιπεριές πράσινες
2 πιπεριές κόκκινες
2 μεγάλες ντομάτες
2 μεγάλα άσπρα κρεμμύδια
1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

Διαδικασία

Μαρινάρουμε το κρέας 5 ώρες πριν το ψήσιμο. Κόβουμε το χοιρινό σε κομμάτια των 5 εκατοστών. Το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας και το αλατοπιπερώνουμε καλά. Μετά το ραντίζουμε με το ξίδι, το ελαιόλαδο και το μπαχάρι και το μαλάσουμε για 2 λεπτά.

Το βάζουμε σε μια λεκάνη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 5 ώρες στο ψυγείο. Κόβουμε τις πιπεριές περιμετρικά σε κομμάτια καθώς και όλα τα αλλά. Σε σούβλα περνάμε το χοιρινό κρέας εναλλάξ με πιπεριά κόκκινη, κρεμμύδι και μετά με πράσινη πιπεριά και ντομάτα.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 200, πάνω σε μια σχάρα που από κάτω έχει ένα ταψί με νερό, για μια ώρα γυρίζοντας το κοντοσούβλι κάθε 15 λεπτά. Όταν ψηθεί και πάρει χρώμα, το βγάζουμε από τον φούρνο και το πασπαλίζουμε με ρίγανη και στύβουμε και μισό λεμόνι από πάνω. Το σερβίρουμε πάνω σε μια σαλάτα από ανάμικτα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μπορούμε φυσικά να τα ψήσουμε και στα κάρβουνα.

Κεμπάπ

Υλικά

Για τα κεμπάπ

1 κιλό κιμάς (60% μοσχάρι, 40% αρνί)
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
1 κρεμμύδι
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού τσιμένι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 φέτες ψωμί του τοστ
1 ασπράδι αυγού

Για τη σάλτσα ντομάτας

400-500 γραμμ. ντομάτα κον κασέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
100 γραμμ. βούτυρο
1 κύβος λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κύμινο

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

350 γραμμ. γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό
4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Πίτες
Μαϊντανός

Διαδικασία

Ζητάμε από τον χασάπη μας τον κιμά να μας τον περάσει 3 φορές από τη μηχανή του κιμά. 60% να είναι μοσχαρίσιος κιμάς ( ελιά) και 40% αρνί από την ουρά (έχει περισσότερο λίπος και το χρειαζόμαστε).
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο (αν θέλουμε βάζουμε σκόνη) και την πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να μαλακώσουν.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τα μπαχαρικά, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το ασπράδι και το ψωμί του τοστ που το έχουμε βουτήξει σε λίγο γάλα για να μαλακώσει (το προσθέτουμε αφού το έχουμε στραγγίξει καλά). Βάζουμε στο μείγμα του κιμά και τα υλικά από τα σοταρισμένα υλικά κι όλα αυτά τα μεταφέρουμε στο μίξερ(χρησιμοποιούμε τον γάντζο και ζυμώνουμε τον κιμά για 5-6 λεπτά το λιγότερο).
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Πλάθουμε σε σχήμα κεμπάπ και τα περνάμε από δυο ξυλάκια για σουβλάκι. Πατάμε αρκετά καλά με τα δάχτυλά μας ενδιάμεσα για να δώσουμε το σχήμα του κεμπάπ και για να ψηθεί καλά εσωτερικά. Ψήνουμε ή σε σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά, ή στον φούρνο στους 200 βαθμούς, ή στα κάρβουνα βάζοντας τα να ακουμπάνε στη σχάρα του φούρνου και από κάτω να υπάρχει ταψί.

Για τη σάλτσα ντομάτας: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ κ ανακατεύουμε . Η σάλτσα πρέπει να είναι χλιαρή όχι κρύα.

Για το σερβίρισμα: Κόβουμε τις πίτες, τις τοποθετούμε στο πιάτο, από πάνω τα κεμπάπ, στη συνέχεια τη σάλτσα ντομάτας, το γιαούρτι και το μαϊντανό.

Παϊδάκια κοτόπουλου

Υλικά

1 κοτόπουλο σε παϊδάκια
300 ml φυτικό λάδι
150 ml μηλόξιδο
100 ml κέτσαπ
15 γραμμ. καστανή ζάχαρη
4 γραμμ. ξερή μουστάρδα
5 ml ταμπάσκο
2 γραμμ. σκόρδο σε σκόνη
2 γραμμ. κρεμμύδι σε σκόνη
6 γραμμ. σκόρδο πολτοποιημένο

Διαδικασία

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το κοτόπουλο μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-24 ώρες. Με αυτό τον τρόπο η γεύση και τα αρώματα της μαρινάδας «ποτίζουν» το κοτόπουλο.

Τοποθετούμε τα παιδάκια κοτόπουλο στη σχάρα και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά. Με αυτό τον τρόπο το κοτόπουλο κάνει κρούστα εξωτερικά και εσωτερικά κρατάει τα ζουμιά του. Εναλλακτικά μπορούμε να το βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.

Τσικνοπέμπτη: Πότε πέφτει εφέτος

Το Τριώδιο είναι μία χρονική περίοδος αρκετών ημερών πριν από το Πάσχα στην οποία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη νηστεία της Σαρακοστής. Το Τριώδιο ανοίγει την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και συγκεκριμένα φέτος ανοίγει στις 5 Φεβρουαρίου.

Η Τσικνοπέμπτη πέφτει την πέμπτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του τριωδίου. Έτσι την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου θα αναβιώσουν τα έθιμα που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα. Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα που φέτος θα γιορταστεί στις 27 Φεβρουαρίου 2023.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ