Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται απότομα εν μέσω ενός νέου γύρου κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν απότομα αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ, ωθώντας τη Μέση Ανατολή πιο κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο πλήρους κλίμακας που οι έμποροι φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαταράξει τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.

Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, αυξήθηκε εντυπωσιακά 5% στα 75,40 δολάρια το βαρέλι στις βραδινές συναλλαγές. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο αναφοράς West Texas Intermediate επίσης αυξήθηκε 5% στα 71,84 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος σημειώθηκε καθώς έμποροι και αναλυτές προειδοποίησαν για πιθανές διακοπές στις εξαγωγές ενέργειας εάν η βία ενταθεί στη Μέση Ανατολή. Η ενεργειακή υποδομή της περιοχής (οι υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου έγιναν στόχος ιρανικών πυραύλων κατά τη διάρκεια της επιδρομής), η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα μπορούσε να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το Ιράν βρίσκεται στην πιο στρατηγικής σημασίας ενεργειακή περιοχή στον κόσμο και δραστηριοποιείται σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και κόμβους διαμετακόμισης. Έτσι, όταν η Τεχεράνη εμπλέκεται σε έναν βάναυσο πόλεμο με τους γείτονές της, υπάρχει ένας ορισμένος κίνδυνος γεωπολιτικής αναταραχής, ειδικά όταν πρόκειται για το Ισραήλ.

Η επόμενη μέρα μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση μπορεί να είναι καθοριστική. Εάν το Ισραήλ αποφασίσει να απαντήσει με οποιονδήποτε τρόπο, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ότι η κλιμάκωση θα διαρκέσει και αυτό θα παρατείνει τις υψηλές τιμές για στρατηγικές πρώτες ύλες.

Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ που εξάγει περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, προειδοποίησε το Ισραήλ για πιο «καταστροφικές» επιθέσεις εάν απαντήσει στην πυραυλική επίθεση. Αυτές οι αμοιβαίες απειλές και οι επιδεικτικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων οδηγούν σε οικονομικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο.

Η βιομηχανία πετρελαίου δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της. Η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη από τους μεγάλους εξαγωγείς, αλλά οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσουν όλοι αργότερα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα άμεσα οφέλη από τη συμπλοκή μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ