Κορωνοϊός: Σήμερα ο Μητσοτάκης ανακοινώνει το νέου τύπου lockdown – Ποια είναι τα μέτρα

Τείχος κατά της Covid-19 που ήδη κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα μέσα στην ελληνική κοινότητα «υψώνει» η κυβέρνηση με επιπλέον περιορισμούς, εκτός από όσους ισχύουν ήδη για τις τέσσερις ζώνες επιδημιολογικού κινδύνου, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον πρωθυπουργό.

Η διατήρηση… αλώβητων όσων περιοχών έχουν σήμερα χαμηλή ή μέτρια διασπορά του κορονοϊού, καθώς και η ανακοπή των αλυσίδων μετάδοσης που συνδέονται με τη διασκέδαση είναι οι βασικές προτεραιότητες πριν από ένα γενικευμένο lockdown, που δεν μοιάζει πολύ μακρινό, με βάση την «τροχιά» που έχει μπει τις τελευταίες ημέρες η επιδημία στη χώρα μας. Υπό αυτά τα δεδομένα, μετά από μαραθώνιες συσκέψεις, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγείται δύο οριζόντια για όλη τη χώρα μέτρα και μια σειρά επιπλέον παρεμβάσεων για τις «πορτοκαλί» περιοχές. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα από την κυβέρνηση.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας από όλους και παντού, και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτιμάται ότι θα προστατεύσει περιοχές «πράσινες» και «κίτρινες» προκειμένου να μην… κυλήσουν στο πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα του Υγειονομικού Χάρτη. Η αρχική συζήτηση των επιστημόνων της αρμόδιας Επιτροπής για τον κορονοϊό αφορούσε στην καθολική χρήση της μάσκας και στις «κίτρινες» περιοχές. Αυτό άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση της περασμένης Τρίτης. Κατά τις συνεχείς συσκέψεις, όμως, που είχαν οι ειδικοί την Τετάρτη και χθες αποφάσισαν να εισηγηθούν την καθολική χρήση της μάσκας και στην «πράσινη» ζώνη του επιδημιολογικού κινδύνου. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό υιοθετείται ήδη σε όσες περιοχές είναι «πορτοκαλί» και «κόκκινες», ενώ για τα δύο χαμηλότερα επίπεδα, το «πράσινο» και το «κίτρινο», ισχύει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και όσον αφορά στους εξωτερικούς, είναι υποχρεωτική εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα – εξαιρείται ο επαγγελματικός αθλητισμός- είναι ακόμη ένα μέτρο στο οποίο συμφωνούν οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι. Μένει να φανεί εάν θα το υιοθετήσει η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πάντως, έχει γνωστοποιήσει ότι πολλαπλές εστίες του ιού «γεννιούνται» σε αθλητικές εκδηλώσεις, κάτι που αποτελεί σημείο έντονου προβληματισμού.

Η σύνδεση της διασκέδασης, σε όποιο χώρο και εάν γίνεται, με τη διασπορά της Covid-19 είναι αυτή που καθοδήγησε τις προτάσεις των επιστημόνων προς την κυβέρνηση αναφορικά με τις «πορτοκαλί» περιοχές. Η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας για την «πορτοκαλί» ζώνη αναμένεται να έρθει νωρίτερα σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα (00.30-05.00). Οι πληροφορίες κάνουν λόγο να ξεκινά από τις 10 το βράδυ. Η ίδια απαγόρευση ισχύει σήμερα και για τις «κόκκινες» περιφερειακές ενότητες. Μένει να αποσαφηνιστεί εάν στις «κόκκινες», επίσης, θα «τραβηχτεί» νωρίτερα το νυχτερινό lockdown ή δεδομένου ότι στις «κόκκινες» η εστίαση παραμένει κλειστή, διατηρηθεί το μέτρο ως έχει.

Η εστίαση στις «πορτοκαλί» περιοχές βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των νέων μέτρων. Οι εισηγήσεις των ειδικών αφορούν σε περαιτέρω περιορισμό του ωραρίου. Ειδικότερα, η πρόταση είναι να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μισή ώρα νωρίτερα από την ισχύ της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δεν αποκλείεται δηλαδή το ωράριο λειτουργίας τους να τελειώνει στις 9 ή 9.30 το βράδυ. Εως σήμερα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μένουν ανοιχτά για τις «πορτοκαλί» περιοχές έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προωθείται η χρήση της μάσκας και εντός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η μάσκα θα αφαιρείται μόνο ενώ κάποιος τρώει ή πίνει και θα εφαρμόζεται ξανά με το τέλος του φαγητού. Το μέτρο αυτό δεν είναι γνωστό εάν θα αφορά στις «πορτοκαλί» περιοχές ή θα είναι οριζόντιο για όλη τη χώρα.

Ενα ακόμη μέτρο που συζητήθηκε εκτενώς, αλλά φαίνεται πως απομακρύνεται από τη νέα λίστα των μέτρων, είναι η απαγόρευση της μετακίνησης από τις «πορτοκαλί» Περιφερειακές Ενότητες προς όμορους νομούς, με σκοπό τον περιορισμό της μετάδοσης. Το μέτρο αυτό, παρότι το υποστήριζαν οι ειδικοί, μοιάζει δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς… κολλά σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επέκταση της τηλεργασίας καθώς και της τηλεκπαίδευσης για τα πανεπιστήμια.

Σε Αττική, Θεσσαλονίκη τα μισά νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.211 νέα κρούσματα, αριθμός χαμηλότερος σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η Τετάρτη ήταν αργία, λόγω της εθνικής αργίας της 28ης Οκτωβρίου, συνεπώς τα εργαστήρια ήταν κλειστά.

Αττική και Θεσσαλονίκη συγκέντρωσαν τις μισές μολύνσεις του συνόλου της επικράτειας και κατέγραψαν 335 και 275 κρούσματα αντίστοιχα. Από 51 κρούσματα δήλωσαν Λάρισα και Σέρρες και η Ροδόπη κατέγραψε επιπλέον 41 μολύνσεις. Λάρισα και Ροδόπη μετά την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών δεν γλίτωσαν το τοπικό lockdown, στο οποίο βρίσκονται ήδη οι Σέρρες. Και άλλες, όμως, περιοχές, για τις οποίες ανακοίνωσε αναβάθμιση του επιδημιολογικού κινδύνου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συμμετείχαν χθες «ενεργά» στον μολυσματικό «χάρτη». Από 30 κρούσματα δηλώθηκαν σε Μεσσηνία και Ξάνθη, 24 περιστατικά κατέγραψε η Δράμα, 23 ο Εβρος, 19 η Καβάλα.

Ανησυχητική άνοδο παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων. Από 108 που ήταν την Τετάρτη, χθες ανέβηκαν στους 114, με την τάση όσον αφορά στην πίεση του συστήματος υγείας να είναι σαφής. Σημειώνεται ότι πριν από ένα δεκαήμερο, στις 20 Οκτωβρίου, οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ανέρχονταν σε 87.

Σε υψηλό επίπεδο εξακολουθεί να είναι και η θνητότητα. Χθες, τη ζωή τους έχασαν ακόμη 12 ασθενείς με Covid-19, με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει μέχρι χθες τα 615 θύματα.

Σε νοσοκομεία

Οι ενδονοσοκομειακές συρροές της Covid-19 συνεχίζονται, προκαλώντας έντονο προβληματισμό, καθώς οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων είναι οι άνθρωποι «πρώτης γραμμής» στη μάχη κατά του ιού, απαραίτητοι να βρίσκονται στις θέσεις τους. Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» διαπιστώθηκαν συνολικά 15 κρούσματα στο προσωπικό και τέσσερα που αφορούν σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι 15 επιβεβαιωμένοι θετικοί από το προσωπικό, ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτωματολογία, παραμένουν κατ’ οίκον. Για προληπτικούς λόγους τέθηκαν σε καραντίνα 25 άτομα από το προσωπικό. Οι τέσσερις ασθενείς αναμενόταν να μεταφερθούν χθες σε απλές κλίνες Covid του «Αμαλία Φλέμινγκ».

Η Β’ Παθολογική Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου αναστέλλει τις εισαγωγές νέων ασθενών για μία εβδομάδα. Οι νοσηλευόμενοι στην Κλινική μεταφέρθηκαν στην Α’ Παθολογική Ογκολογική Κλινική. Οι χημειοθεραπείες όλων των ασθενών συνεχίζονται κανονικά, σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση, ενώ χθες από το πρωί πραγματοποιήθηκαν rapid tests και στα 1.200 άτομα που αποτελούν το προσωπικό του νοσοκομείου.

Συρροή εντοπίζεται και στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, όπου φέρεται να νοσούν πάνω από 24 επαγγελματίες υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο.

Στην προσπάθεια ανακοπής της μετάδοσης μέσα στα νοσοκομεία, απεστάλησαν χθες 130.000 rapid tests σε όλα τα νοσηλευτικά και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, «προκειμένου να μπορέσουμε να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την εξέταση, η οποία πρέπει να γίνεται και στο προσωπικό, αλλά και στα ΤΕΠ, στους νοσηλευόμενους, σε όσους την έχουν ανάγκη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Συνεργασία

Στο μεταξύ, συνεργασία με κεντρικό πυλώνα την ενίσχυση της προσπάθειας για την ενίσχυση της υγείας των πολιτών της Αθήνας από την πανδημία και από μία σειρά άλλων νοσημάτων της εποχής (γρίπη, πνευμονία), αλλά και με ταυτόχρονη ενημέρωση για ζητήματα όπως ο εμβολιασμός και το κάπνισμα, ξεκινούν ο Δήμος Αθηναίων με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Η συμφωνία επικυρώθηκε χθες με τις υπογραφές του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και του προέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιου Λουκίδη, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βελτίωση της επαγρύπνησης και της γνώσης των δημοτών σε θέματα και πολιτικές για την Covid-19, την εποχική γρίπη, τον πνευμονιόκοκκο, τους εμβολιασμούς και το κάπνισμα, καθώς και εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας στις Υπηρεσίες Υγείας του Δήμου Αθηναίων.

Επιπλέον, προβλέπει έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας των δημοτών με ανιχνεύσεις, όπως και ευαισθητοποίηση των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων στα θέματα της υγείας των πνευμόνων, καθώς και διασύνδεση με ειδικά θεραπευτικά κέντρα όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ