Η προφυλάκιση του Μπέλερη και η Συμφωνία των Πρεσπών… θέματα εθνικής διάστασης

Δύο είναι τα θέματα εθνικής φύσης, στα οποία επιβάλλεται άμεσα να ενσκήψει η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό ΥΠΕΞ. Το πρώτο είναι η απελευθέρωση του Έλληνα μειονοτικού, Μπέλερη που κρατείται παρανόμως στις αλβανικές φυλακές. Το δεύτερο είναι η Συνθήκη των Πρεσπών.

της Δρος. Άννας Κωνσταντινίδου*

Σε ότι αφορά την παράταση φυλάκιση του ομογενή Βορειοηπειρώτη και αφού η αλβανική κυβέρνηση αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, είναι αναγκαίο να ληφθούν πιο δραστικές αποφάσεις, καθώς ας μην ξεχνάμε, ότι η Αλβανία βρίσκεται σε προενταξιακό καθεστώς. Και ποιες είναι οι αποφασιστικές κινήσεις;

  1. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να γνωστοποιήσει εγγράφως στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα τη μη συμμόρφωση του αλβανικού κράτους με τις αποφάσεις του θεσμικού ευρωπαϊκού οργάνου, παραβιάζοντας εκτός των άλλων, τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ένωση οφείλει να περικόψει τις χρηματοδοτήσεις προς το αλβανικό κράτος μέχρι τη συμμόρφωσή του σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
  2. Το ελληνικό κράτος οφείλει να επιβάλλει οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο, καταγγέλλοντας διακρατικές συμφωνίες στο συγκεκριμένο πεδίο που έχουν συναφθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.
  3. Να παγώσουν μέχρι τη συμμόρφωση της αλβανικής πλευράς, οι διαδικασίες βίζας και άδειας παραμονής στην Ελλάδα των Αλβανών υπηκόων.

Είναι μέτρα που οφείλει να πάρει η ελληνική πλευρά, προκειμένου το αλβανικό κράτος να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την εθνική της μειονότητα (μέλη και περιουσίες).

Σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών,  αφήνοντας στην άκρη, εάν οι Σκοπιανοί εφαρμόζουν το διακρατικό κείμενο και σε ποιο βαθμό, οφείλουμε να δούμε εάν κάναμε ή τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να υπάρξει πιστή εφαρμογή της Συνθήκης και αφού δεν υπάρχει να μπούμε στη διαδικασία για αναδιαπραγμάτευσή της με όρους που δεν θα δημιουργούν περαιτέρω ζητήματα κι όχι μόνο πολιτισμικής διάστασης στο ελληνικό κράτος και πολιτισμικό μας απόθεμα.

Το πρόβλημα είναι -και αυτό θεωρώ ότι πρέπει να το γνωστοποιηθεί στην ελληνική κοινωνία από την κυβέρνηση- εάν οι διμερείς Επιτροπές για την αξιολόγηση των βημάτων που γίνονται από τα δύο κράτη, προκειμένου να μην γίνονται παρεκκλίσεις, λειτούργησαν, λειτουργούν και ποια είναι τα αποτελέσματα. Ήδη η Συμφωνία είναι ενεργή από τον Φεβρουάριο του 2019, καθώς τότε τέθηκε σε ισχύ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στα πρωτόκολλα που συνοδεύουν τη Συμφωνία υπάρχει ο όρος της οργάνωσης Επιτροπών από μέρους των δυο υπουργείων Εξωτερικών, προκειμένου να υφίσταται εποπτεία και παρακολούθηση της Συμφωνίας. Οι Επιτροπές αφορούν έλεγχο και γνωμοδότηση λχ. επί των εμπορικών σημάτων, των βιβλίων κτλ κτλ… Μέλη τους, τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά, καθώς οφείλουμε να πούμε ότι οργανώθηκαν αυτές οι Επιτροπές, ήταν καθηγητές πανεπιστημίου, τεχνοκράτες, πρόσωπα της δημόσιας δράσης….Το ζήτημα ωστόσο που τίθεται, είναι, εάν και κατά πόσο λειτούργησαν οι συγκεκριμένες ομάδες εποπτείας και ελέγχου (το ρήμα ερμηνευμένο μεταφορικά και κυριολεκτικά).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ