Μαξίμου: Δεν είναι ώρα για πολιτική αντιπαράθεση

Με παραστατικό τρόπο εξηγούσε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τις φάσεις που περνά η κυβέρνηση παράλληλα με την κοινωνία μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Αρχικά είναι η κατάσταση σοκ. Μετά ακολουθεί η κατάσταση θυμού για όσα συνέβησαν και στην τρίτη φάση αρχίζει η αποδοχή των πραγμάτων και η επανεκκίνηση.

 

Στην ερώτησή μας σε ποια φάση θα τοποθετούσε την κυβέρνηση, μας απάντησε ότι ήδη έχει περάσει από την πρώτη στη δεύτερη φάση και εκτιμά ότι από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει κλείσει αυτός ο επώδυνος κύκλος που ανέτρεψε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και πλήγωσε την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εκτιμούν ότι είναι ακόμη νωρίς να αφήσουν το «κατενάτσιο» και να περάσουν στην επίθεση, καθώς εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στρατηγική που ακολουθεί το μόνο που θα πετύχει είναι να θυμώσει τους πολίτες.

Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί χαμηλούς τόνους και αυτή η εντολή έχει δοθεί και στα στελέχη της Ν.Δ. που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια.

Μέχρι να κλείσει αυτός ο επώδυνος κύκλος με τις κηδείες των ανθρώπων, το κλίμα δεν προσφέρεται ούτε για πόλωση ούτε για αντιπαλότητα. Αυτό το πλαίσιο καταγράφηκε και στη δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταθέτοντας την πολιτική σύγκρουση για το τι παρέλαβε η Ν.Δ. και τι έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι βήμα βήμα και με σοβαρότητα μπορεί να περιορίσει τις πολιτικές επιπτώσεις της τραγωδίας, αλλά κάθε κίνηση θα γίνεται με προσεκτικό τρόπο. Οπως ακριβώς έγινε με τη σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, μια απόφαση που είχε προαναγγελθεί και υλοποιήθηκε άμεσα, αλλά και με τα όσα αποφάσισε το κυβερνητικό κλιμάκιο που λειτούργησε στη Λάρισα υπό τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Χρ. Τριαντόπουλο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στο Μαξίμου έχουν κατεβάσει τα μολύβια και έχουν σταματήσει τους σχεδιασμούς, καθώς γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «επενδύσει» πολιτικά στην τραγωδία για να ξεχαστούν τόσο οι υποθέσεις Ν. Παππά – Π. Πολάκη, αλλά και η υπόθεση που αφορά στον Δ. Παπαγγελόπουλο, για την οποία η απόφαση αναμενόταν να βγει, αν όχι σήμερα, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση ΟΣΕ – Ιταλοί, συμβάσεων και συστημάτων ασφαλείας, ήδη έχει δοθεί εντολή να συγκεντρωθούν τα στοιχεία για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε όταν χρειαστεί να υπάρξει απάντηση, και μάλιστα με «αποφάσεις και υπογραφές», όπως τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει ακυρώσει τις περιοδείες που είχε προγραμματίσει για την ερχόμενη εβδομάδα και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν το Plan Β, που έχει τις εκκρεμότητες της Θεσσαλονίκης αλλά και της Λαμίας, που ήταν να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός την Τρίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, περνά αρκετό χρόνο στο γραφείο του και παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με υπουργούς που εποπτεύουν όσους εμπλέκονται στη διαχείριση της τραγωδίας (Χ. Στυλιανίδη, Τ. Θεοδωρικάκο, Γ. Γεραπετρίτη, Θ. Πλεύρη), ενώ έχει στα χέρια του μια σειρά από πορίσματα και καταγγελίες που είχαν δει όλο το προηγούμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και κάποιοι είτε τα υποτίμησαν είτε δεν τα αξιολόγησαν όπως έπρεπε.

Από βδομάδα οι αποφάσεις για τις κάλπες

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογών, τα χαρτιά παραμένουν ερμητικά κλειστά. Μετά την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη προς τους συνεργάτες του ότι αυτή την ώρα δεν μιλάμε για εκλογές, αλλά έχουμε μόνο ένα θέμα, την τραγωδία στα Τέμπη, κανείς δεν άνοιξε εκ νέου συζήτηση.

Πάντως, όπως υπενθύμιζαν εκκλησιαστικοί κύκλοι αναφορικά με το θέμα που έχει τεθεί για το αν θα συμπέσουν οι εκλογές με το μνημόσυνο των 40 ημερών των θυμάτων της τραγωδίας, η απάντηση είναι ότι από το συγκεκριμένο Σάββατο, δηλαδή από τις 8 Απριλίου, μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, δηλαδή στις 23 του μήνα, δεν τελούνται μνημόσυνα.

Ο πρωθυπουργός θα κλειδώσει την ερχόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις του, ενώ, αν θελήσει να εμμείνει στο σχέδιο για κάλπες στις 9 Απριλίου, που είναι και το βασικό, τότε θα πρέπει να ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής ως τις 15 Μαρτίου. Αυτό είναι και το απώτατο όριο για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτείται προεκλογική περίοδος τουλάχιστον 21 ημερών.

Οσον αφορά στις διαθέσιμες ημερομηνίες για εκλογές τον Μάιο, έχουν αρχίσει να κυκλώνονται εκ νέου η 14η και η 21η του μήνα, με την πρώτη να φέρεται ότι έχει το προβάδισμα.

Οσοι εισηγούνται τη μετατόπιση της διεξαγωγής τους σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό εκτιμούν ότι χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την τραγωδία πριν η χώρα μπει σε μια σκληρή προεκλογική αντιπαράθεση και ότι τα χρονικά περιθώρια για τον Απρίλιο είναι πολύ στενά και από κοινοβουλευτικής σκοπιάς για την ψήφιση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ