Μητσοτάκης για Marfin: H τιμωρία των ενόχων παραμένει χρέος τιμής για την Πολιτεία

Ως «χρέος τιμής για την πολιτεία» περιγράφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την τιμωρία των ενόχων για το έγκλημα με τους νεκρούς από τη φωτιά στη Marfin στις 5 Μαΐου του 2010 με αφορμή τη συμπλήρωση 13 ετών από την τραγωδία.

 

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ωμές δολοφονίες αθώων» προσθέτοντας ότι «δεν ξεχνάμε τους συμπολίτες που χάσαμε» την Παρασκευή Ζούλια, τον Επαμεινώνδα Τσάκαλη και την έγκυο Αγγελική Παπαθανασοπούλου. Παράλληλα στέλνει το μήνυμα «κλείνοντας, καθημερινά, την πόρτα στον διχασμό, στο μίσος και στην πολιτική υποκρισία. Γυρίζουμε πίσω μόνο για να θυμόμαστε και να διδασκόμαστε. Ώστε να προχωράμε ενωμένοι».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τραγωδία της Marfin: «Δεκατρία χρόνια από τις ωμές δολοφονίες αθώων στη Μαρφίν. Παρασκευή Ζούλια, Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου. Δεν ξεχνάμε τους συμπολίτες που χάσαμε. Και η τιμωρία των ενόχων παραμένει χρέος τιμής για την Πολιτεία. Κλείνοντας, καθημερινά, την πόρτα στον διχασμό, στο μίσος και στην πολιτική υποκρισία. Γυρίζουμε πίσω μόνο για να θυμόμαστε και να διδασκόμαστε. Ώστε να προχωράμε ενωμένοι. Για την Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει» γράφει στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεκατρία χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία της Marfin

Ήταν σαν σήμερα 5 Μαΐου, πριν από 13 χρόνια, όταν το κέντρο της Αθήνας είχε κατακλυσθεί από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης μετείχαν στη μεγάλη πορεία κατά του Μνημονίου που είχε αναγγελθεί λίγες ημέρες νωρίτερα με την ημέρα να εξελίσσεται σε τραγωδία καθώς τρεις άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, 23 άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά αφού έσπασαν το τζάμι στη Marfin Bank, πέταξαν μολότοφ με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχθεί στις φλόγες. Μέσα στο υποκατάστημα υπήρχαν οκτώ εργαζόμενοι πέντε εκ των οποίων κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από τους καπνούς.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων τους και κόσμου που βρισκόταν στην πορεία, τρεις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και έχασαν την ζωή τους από τις αναθυμιάσεις, ενώ ο καπνός είχε καλύψει όλο το κτίριο. Ήταν η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών), οι οποίοι έχασαν την ζωή τους.

Από τις μετέπειτα αφηγήσεις και μαρτυρίες κατά τη διεξαγωγή της δίκης ήρθαν στο φως τραγικές και συγκλονιστικές πτυχές από το δράμα των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην τράπεζα. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με οικείους τους, ανέφεραν ότι πνίγονται από τον καπνό, ενώ η μοναδική έξοδος ήταν κλειστή. Υπάλληλοι, που διεσώθησαν αφηγήθηκαν τις στιγμές πανικού και ως μοναδική οδό διαφυγής να πηδήξουν από το μπαλκόνι. Το κτίριο είχε μετατραπεί σε «καμινάδα» και ανάμεσα σε ουρλιαχτά πανικού οι εργαζόμενοι έψαχναν απεγνωσμένα να διασωθούν πηδώντας από τα μπαλκόνια στο κενό.

Η πυροσβεστική μετέπειτα εντόπισε στις σκάλες μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη, στον δεύτερο όροφο την 35χρονη Παρασκευή Ζούλια ενώ η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, που κυοφορούσε, εντοπίστηκε λίγα εκατοστά μακριά από την μπαλκονόπορτα, όπου προσπάθησε να φτάσει για να σωθεί.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ