Βορίδης: «Η μεγάλη ποιοτική διαφοροποίηση μετά το Μάτι είναι το 112»

Με δεδομένη την έκταση της φωτιάς και τις πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες υπήρξε κινητοποίηση και διαχείριση της κατάστασης, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, διαβεβαιώνοντας πολλές φορές ότι θα αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις φωτιές καθώς και ότι συνεχώς θα βελτιώνονται οι συνθήκες της Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη καλύτερης εποπτείας αλλά και το γεγονός ότι και η Αυτοδιοίκηση έχει τις ευθύνες της. «Η μεγάλη ποιοτική διαφοροποίηση μετά το Μάτι είναι το 112», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνοντας πως έτσι σώζονται ζωές.

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Για τις περιουσίες υπάρχουν και αποζημιωτικά πλαίσια αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε στο ζύγι την προστασία της ανθρώπινης ζωής, Η συζήτηση και η αποτίμηση δείχνει την προτεραιότητα που έχει πάρει πια η πολιτική προστασία», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Σχετικά με το τι έχει γίνει στον τομέα πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε με 61 το 2019 κι έχουμε 89 εναέρια μέσα, σήμερα. Αντίστοιχη είναι η αύξηση του αριθμού των πυροσβεστών και των πυροσβεστικών οχημάτων και φυσικά έχει βελτιωθεί η διαχείριση».

Σχετικά με τις κρίσιμες αλλαγές που έχουν γίνει, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν μεγάλες και δύσκολες φωτιές σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μετά γίνεται αποτίμηση προκειμένου να βελτιώνεται και η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα αλλά πρέπει να πούμε ότι το 112 σώζει ζωές, ότι έχουμε και πιο άμεση και αποτελεσματική επέμβαση, περισσότερα διαθέσιμα μέσα και καλύτερο αποζημιωτικό πλαίσιο.

«Ήδη από σήμερα έχει αρχίσει κι έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός καταγραφής των ζημιών», σημείωσε.

Ακόμη, δόθηκαν κατά 20% περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι στους δήμους και πιο έγκαιρα από ποτέ για να καθαριστούν εκτάσεις και να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.

«Δεν έχουν τη δυνατότητα οι αποκεντρωμένες διοικήσεις να πάνε να δουν αν ο κάθε εργολάβος κάνει καλά τη δουλειά του. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει και η ευθύνη ενός εκάστου εκ των δημάρχων που κάνουν χρήση των κονδυλίων και των ποσών. Γι αυτό λέγεται αυτοδιοίκηση. Εμείς αλλάξαμε τη νομοθεσία και σε περιπτώσεις που δεν επιμελείται ο ιδιοκτήτης μπορεί να παρέμβει ο δήμος και δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα εδώ. Άρα, διαμορφώσαμε το θεσμικό πλαίσιο αλλά γεννώνται πάντοτε ζητήματα ελέγχου», τόνισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ