Σύνοδος Κορυφής: Βάση συζήτησης των Ευρωπαίων η πρόταση Μητσοτάκη για την ενέργεια – Τι γίνεται με το ευρωομόλογο

Σύνοδος Κορυφής: Βάση συζήτησης όλης της Ευρώπης είναι οι έξι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτές συζητούνται στην άτυπη Σύνοδο των Βερσαλλιών.

Οι «27» θα επανέλθουν στο θέμα των τιμών ενέργειας και της στήριξης των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη διάρκεια της τακτικής συνόδου κορυφής, στις 24-25 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης για να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά, έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των έξι προτάσεων που έχει καταθέσει στην ΕΕ μέσω της επιστολής στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Θυμίζουμε τα έξι σημεία που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι τα εξής:

  1. Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση
  2. Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%
  3. Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία
  4. Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
  5. Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.

6.Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ